Klachten van de achillespees zijn voor een hardloper niet ongewoon. Veel lopers hebben ooit wel een periode een pijnlijke of stijve achillespees gehad. In medische termen wordt dit achillespees tendinopathie genoemd. De klachten kunnen na enkele weken of maanden rust nemen verdwijnen. Bij veel atleten komt de blessure echter tijdens de opbouw opnieuw terug of gaat deze helemaal niet meer weg. De klachten kunnen dusdanig worden dat zij hun hobby of carrière moeten opgeven. In het MCH Antoniushove in Leidschendam is nu gestart met een nieuwe behandelmethode voor deze vervelende blessure. Door gebruik te maken van lichaamseigen peescellen hopen de onderzoekers het herstel in de achillespees te stimuleren.

Wat is achillespees tendinopathie precies?
Achilles tendinopathie is een aandoening van de achillespees, waarbij er een geleidelijke achteruitgang van de kwaliteit van het peesweefsel is. Hoe de aandoening wordt veroorzaakt weet men niet precies. Het komt zowel voor bij sporters als niet-sporters. Patiënten presenteren zich vaak met pijnklachten in het middengedeelte van de achillespees. Deze pijn of stijfheid is bij hardlopers vaak aanwezig aan het begin van de training (opstartklachten) of na de training. In een later stadium volgt vaak ook pijn bij opstaan (ochtendstijfheid).

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
Momenteel wordt in Nederland volgens de richtlijnen geadviseerd om te starten met excentrische oefentherapie. Toch blijft ongeveer de helft van de patiënten, ook na deze oefentherapie, klachten houden van de achillespees. Voor alternatieve therapieën – zoals shockwave therapie en pleisters die lokaal de doorbloeding in de achillespees stimuleren - bestaat weinig wetenschappelijk bewijs.

Wat houdt de nieuwe behandeling van het MCH Antoniushove in?
Bij deze behandeling wordt deelgenomen aan een wetenschappelijk onderzoek. Er worden eenmalig met een klein (naald)biopt peescellen uit de kniepees weggehaald. Deze cellen worden vervolgens bewerkt in het lab en worden er speciale stamcellen die goed kunnen delen geselecteerd. De ene onderzoeksgroep krijgt vervolgens een injectie in de achillespees met peescellen en de andere groep een injectie in de achillespees met fysiologisch zout (de controlegroep). Beide groepen krijgen daarnaast een intensief begeleidingstraject op polikliniek sportgeneeskunde en wordt er tweemaal met een speciale echo (de UTC) gekeken naar hoe het herstel in de achillespees verloopt. Het toeval bepaalt wie in welke groep terecht komt, dit is ook voor de onderzoekers onbekend.

Wat kan je te verwachten van de behandeling?
De therapie is pas eenmaal eerder onderzocht bij patiënten met een tenniselleboog. Hier lieten 16 van de 17 patiënten na 6 maanden een forse verbetering zien in zowel pijn als functie. Uit dit experiment bleek verder dat de methode veilig is. In proefdierstudies heeft men kunnen aantonen dat het injecteren van peescellen tot groei en herstel van peesweefsel kan leiden. Zoals eerder genoemd is dus van te voren niet duidelijk wie een injectie met peescellen en wie een injectie met fysiologisch zout krijgt. In eerdere onderzoeken bleek ook de groep die de injectie met fysiologisch zout kreeg fors verbeterde. De vraag is daarom of injectie met peescellen nog beter werkt.

Zijn er nadelen aan het onderzoek?
Er moet een biopt uit de kniepees worden genomen. Dit kan voor pijnklachten in de knie zorgen. Bij de meeste mensen is deze pijn binnen een week verdwenen, de knie kan echter soms nog voor langere tijd pijnlijk of gevoelig blijven. Voor de functie van de knie is er geen gevaar, er wordt slechts een klein beetje weefsel weggehaald en dit hersteld zich vanzelf weer. Tevens is er 50% kans dat het materiaal dat is verkregen uit de kniepees niet geïnjecteerd wordt in de achillespees (als je tot de controlegroep behoort). Mocht er uit het onderzoek komen dat therapie met peescellen goed werkt, dan krijgen de patiënten van de controlegroep alsnog een injectie met peescellen aangeboden. Het materiaal uit de kniepees wordt namelijk bewaard.

Conclusie
Als je tussen de 18 en 55 jaar bent en je hebt al langere tijd last van achillespeesklachten dan kan je je aanmelden voor het onderzoek. Je wordt dan uitgenodigd voor een gesprek waarin alles nog eens met je wordt doorgenomen en waarin ook de praktische kanten aan het onderzoek met je worden doorgenomen. Het hele traject word je begeleid door de sportarts en de onderzoekers. Voor meer informatie over de behandeling en het onderzoek kan je kijken op www.achillespeesonderzoek.nl of bellen met 06-52266970.