Een goede warming-up

wandelen runnersweb runners world runnersworld

Het essentieelste onderdeel van een geslaagde warming-up wordt gemakkelijk over het hoofd gezien: het opwarmen van de spieren.

Wie zich beperkt tot enkele losmaakoefeningen ziet over het hoofd waar een goede warming-up voor bedoeld is. Met die oefeningen lukt het je bij lange na niet om de bloedsomloop op gang te brengen en om echt even lekker te zweten. En dat is juist wat je in een goede warming-up moet zien te bereiken. Zo kun je het trainingsprogramma vervolgens veel makkelijker aan.

Het beste begin van de opwarming is daarom langzaam wandelen en lopen, waarbij je lichaam heel ontspannen op gang komt. Zorg dat je in vijf minuten wandelen geleidelijk het tempo behoorlijk opschroeft en ga dan door in een aangenaam (hard)looptempo. De hierbij afgelegde kilometers mag je niet meetellen als je trainingsschema een bepaalde loopafstand van je vraagt.

Een vergelijkbare methode is aan te raden voor het einde van je training. Overwin na afloop de aandrang om er meteen mee te stoppen. Ga in plaats daarvan vijf minuten wandelen. Vervolgens breekt het beste moment aan om te gaan rekken.


 • Gapen en slapen

  Gapen en slapen

  Sporten is voor mensen die er een gezonde nachtrust op nahouden een uitstekende manier om lekker in te doezelen. Maar wat als je niet zo makkelijk in slaap valt?

 • Kip of ei of jij?

  Kip of ei of jij?

  De kans is niet gering dat je morgen met eieren te maken krijgt. De kip was in dit geval duidelijk het eerst. Nu is het de vraag of jij eerste in je wedstrijd gaat worden?

 • Hersenkraker lekker of niet?

  Hersenkraker lekker of niet?

  Je hersenen hebben veel meer invloed op je gedrag dan je weet. Zo is het lastig om af te vallen als je een hersenkraker moet oplossen.

 • Op zachte of harde ondergrond?

  Op zachte of harde ondergrond?

  In tegenstelling tot wat je zou denken is er nauwelijks bewijs dat je eerder geblesseerd raakt op een harde ondergrond. Zo zijn er meer opmerkelijke feiten.

 


Advertentie
Advertentie

volg ons