Hardloopschema

  • Runner's World Helpdesk - Schema marathon

De mens gedijt het best bij structuur en regelmaat. Deze regel geldt zeker ook in de sport. Methodisch trainen is daarom een must voor wie zich verbeteren wil, of je nu een gevorderde loper bent of een absolute beginner. Runner's World heeft uitgekiende hardloopschema's opgesteld voor beginners, gevorderden en marathonlopers.

Stel met behulp van Schema op maat jouw persoonlijk hardloopschema samen!

Beginners

De redenen om met hardlopen te beginnen kunnen heel verschillend zijn. Het blijkt echter dat veel beginners een drempel over moeten, voordat ze definitief kiezen voor de loopsport. Om dit te vergemakkelijken, hebben we een aantal belangrijke tips op een rijtje gezet, gevolgd door schema's.

Vijf en tien kilometer

Hardlopen kent geen seizoenen. Anders gezegd: de loopsport wordt het hele jaar beoefend, zowel in de zomer als in de winter. Veel lopers gebruiken de zomermaanden om snelheid op te doen voor de winter, als de wegwedstrijden zich weer aandienen. Voor gevorderde baan- en weglopers hebben wij schema's opgenomen voor een snelle vijf en tien kilometer.

De halve marathon

Voor de meeste lopers is de halve marathon een aantrekkelijke afstand. Recreanten verkrijgen door de training en de wedstrijd de verlangde goede conditie, en ervaren lopers weten dat ze niet al te veel marathons in korte tijd kunnen lopen, en gebruiken de halve marathon om te trainen voor de hele. Hiermee is voor een belangrijk deel de populariteit van de halve marathon verklaard. Zonder training van het uithoudingsvermogen is prestatieverbetering op de halve marathon echter niet mogelijk.

Marathon

De trainingsprogramma's van tientallen marathoncoaches en wetenschappers werden voor onze marathonschema's geanalyseerd. De geboden en schema's zijn verwerkt tot een achttien-wekenplan, dat uitmondt in deelname aan een marathon.

Cross of veldloop

Het trainingsprogramma dat wij aanbieden is gericht op deelname aan een (recreatieve) veldloop. Veldlopen geldt overigens als de beste basis voor je wintertraining.

Advertentie
Advertentie

volg ons