Hardloopschema Marathon: 3 schema's

hardloopschema trainingsschema hardlopen schema

Stel met behulp van de Online Loopcoach jouw persoonlijk hardloopschema samen!

De marathon is niet een afstand waarvoor je zomaar kunt gaan trainen. Moed, beleid en doorzettingsvermogen zijn onontbeerlijk. De experts van Runner’s World hebben drie trainingschema’s samengesteld die je in achttien weken kunnen klaarstomen voor dit koningsnummer. Deze schema’s veronderstellen een goede basis(hardloop)conditie, je kunt bijvoorbeeld al een halve marathon aan!

 • Beginner (nog nooit een marathon gelopen)
 • Gevorderde marathonloper (0-5 marathons gelopen)
 • Ervaren marathonloper (meer dan 5 marathons gelopen)

 • De marathonschema’s geven per dag de aanbevolen afstanden aan, behalve op de dagen dat de alternatieve crosstrainingen zijn gepland (zoals zwemmen of fietsen). De schema’s laten ruimte om bij vermoeidheid de afstand in te korten of zelfs te schrappen. Daarna kunnen de trainingen volgens het schema worden hervat. Probeer dan niet de verloren kilometers in te halen. Neem elke drie weken de ’ingekorte’ lange duurloop in acht om voldoende te herstellen. Op zondag kan een wedstrijd worden gelopen.

  Snelle duurlopen (op woensdag of dinsdag) zijn trainingen waarin twintig tot dertig minuten in een verhoogd tempo wordt gelopen. Loop niet de gehele training in dit tempo!

  Snelheidstrainingen (voor ervaren atleten) bestaan uit intervaltraining, heuvellopen of fartlek. Gevorderden en ervaren atleten doen soms op zaterdag een rustige duurloop in plaats van de marathontempotraining

  Tip: Lees eerst de ’elf geboden’ voor de marathontraining.

  Voor echte beginners: lees het verhaal van Joschka Fischer, voormalig Duitse minister met overgewicht die zonder ervaring binnen anderhalf jaar klaar was voor zijn eerste marathon.

   

   

   

   

   

   

  Advertentie
  Advertentie

  volg ons