Regelmatig krijgen wij vragen van lezers over hun (ogenschijnlijk) hoge hartslag. Ze hebben wellicht een trainingsartikel gelezen, met allemaal lagere, maar gemiddelde waarden. Of ze lopen in een groep(je) en registeren bij zichzelf steevast de hoogste waarden van iedereen.

Hoge hartslag? Waarschijnlijk hoort dat bij jou

Geen paniek, want de waarden van je hartslag kunnen net zo variëren als de lengte van je lichaam of de omvang van je oren. En ook de vorm van de dag en de temperatuur hebben er een enorme invloed op. Ga er in ieder geval vanuit dat als jij lekker loopt, ook bij een intensieve inspanning, de bijbehorende hartslag een prima maatstaf is en geen alarmbel.

Zo kwamen wij eens een sporter tegen - laten we hem Gerard noemen - die dacht verantwoord bezig te zijn, met zijn nieuwe hartslagmeter. Gerard had wat gelezen over de mogelijke waarden, de grenzen die je kunt instellen en ging gemotiveerd met zijn vrienden op pad. Kwam hij van een koude kermis thuis.

Lees ook: Hoe verlaag je je hartslag?

Te hoge hartslag met hardlopen volgens hartslagmeter

Hij focuste zich helemaal op de oplopende hartslag, overschreed de ingestelde grenswaarden en voordat Gerard het wist, moest hij helemaal 'over zijn toeren' stoppen. Feitelijk was er niets aan de hand. Hij ging even snel mee als altijd, en raakte niet extra vermoeid. Maar omdat zijn hartslag kennelijk hoger opliep dan hij had gelezen en verwacht, raakte hij opgefokt en ging het helemaal mis. Hij heeft de hartslagmeter uitgedaan en deed de rest van de training weer vrolijk mee. Geen probleem.

Lees ook: Wanneer is je hartslag te laag?

Hoe kun je goed trainen op hartslag

Laat je niet afleiden door de hoogte van je hartslag. Hoe je die dan kunt inzetten voor je training? Bepaal eerst het maximum van je hartslag en ga met schema’s werken die uitgaan van een bepaald percentage van je maximale hartslag.

Lees ook: Zo meet je je maximale hartslag.