Je zal er maar mee te maken krijgen: trombose in je kuit. Is het lopen dan voorbij?

Het kan de beste gebeuren. Je hebt ineens een vreemd gevoel in je onderbeen en je ene kuit blijft dagenlang opgezet. Als de klachten niet al te hevig zijn, mag je nog van geluk spreken. Zo niet, dan is je been rood, dik en pijnlijk.

Je hebt dan trombose: een bloedstolsel in een van de vaten van je onderbenen. In het ergste geval wordt de hele ader afgesloten en kan er geen bloed meer terug naar je longen. Dit zijn herkenbare zaken bij trombose:

  • De klachten komen plotseling, maar het kan ook veel langzamer gaan (enkele dagen).
  • Je been of kuit wordt dik en gaat glanzen.
  • Of je krijgt te maken met pijn, warmte en een rode kleur.
  • Als een stukje stolsel loslaat en naar je longen schiet, krijg je longembolie.

In eerste instantie gaat een arts de klachten met zwachtels en bloedverdunners te lijf. Behandeling met steunkousen (een jaar lang) is daarna een van de belangrijkste remedies.

Een kuittrombose hoeft niet het einde van je loopcarrière te betekenen. In overleg met de behandelend arts kan vaak weer begonnen worden met fietsen en later ook weer met voorzichtig (hard)lopen.

Regelmatig bewegen heeft een gunstig effect op het stollen van je bloed, maar er blijft altijd kans op een herhaling van het optreden van trombose. Dit geldt echter helemaal als je niet zou sporten.