Bij de meeste mensen is één been langer dan het andere, maar wanneer zorgt een beenlengteverschil voor klachten? Wat kun je zelf doen en wanneer heb je hulp nodig? We hebben het voor je uitgezocht.

Hoe weet ik of ik een beenlengteverschil heb?

De naam beenlengteverschil zegt het al: één been is langer dan het andere. Dit kan twee verschillende oorzaken hebben. Het verschil kan structureel zijn, bijvoorbeeld door botbreuken, operaties of een veranderde groei. Of het verschil kan functioneel zijn, dat wil zeggen dat de mechanica van de benen verschilt, bijvoorbeeld door spierverkorting of verminderde spierkracht aan één kant. Het verschil door spieren kan ook tijdelijk zijn.

Het goede nieuws: in onderzoek komt naar voren dat een beenlengteverschil in 70-90% van de ‘gezonde’ populatie voorkomt, en dus niet voor klachten zorgt. Het zou dus zomaar kunnen dat je een beenlengteverschil hebt zonder het te weten omdat je lichaam slim genoeg is om het verschil te relativeren. Heb je wel regelmatig last van diverse hardloopblessures, dan zou een beenlengteverschil de boosdoener kunnen zijn.

Beenlengteverschil meten

Een beenlengteverschil kan op verschillende manieren worden gemeten. De meest accurate manier is door middel van radiologisch onderzoek, maar gezien de kosten en beschikbaarheid van zo'n onderzoek wordt dit slechts bij enkele specifieke gevallen uitgevoerd. De meeste huisartsen en therapeuten zullen daarom vooral naar je houding kijken en verschillende botpunten op je benen vergelijken.

Wat zijn de gevolgen van een beenlengteverschil?

In het verleden werden mensen met een beenlengteverschil vaak bang gemaakt en kregen ze het advies om niet (te veel) hard te lopen. Tegenwoordig weten we dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is. In de medische wereld bestaat dan ook onenigheid over de invloed van een beenlengteverschil op lichamelijke klachten. Vaak worden klachten namelijk door meerdere factoren beïnvloed, waarbij het moeilijk is om te onderzoeken of één specifieke factor de doorslag geeft.

Wat wel duidelijk is: beenlengteverschil zorgt ervoor dat je bekken scheef komt te staan, wat o.a. voor de volgende klachten kan zorgen:

  • (lage) rugklachten
  • laterale heuppijn
  • onderbeenklachten
  • heupartrose
  • pijn of spanning in de spieren op andere plekken in de keten, zoals de schouders of nek

Kan ik hardlopen met een beenlengteverschil?

Indien je al lekker aan het hardlopen bent zonder noemenswaardige klachten, blijf dan vooral lekker lopen. Bij klachten die vaker lijken terug te komen is het verstandig een sportfysiotherapeut te benaderen om samen te kijken naar mogelijke beïnvloedende factoren rondom jouw klachten. Vaak kunnen kracht- en rekoefeningen de uitkomst zijn om van deze klachten af te komen. Is het beenlengteverschil erg groot, dan kan een podotherapeut voor de juiste zolen of hakverhoging zorgen.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?