Bij spierpijn na een training hoef je echt niet altijd thuis te blijven: je mag juist gaan lopen. De meest voorkomende vorm is de verlate spierpijn (in vaktaal: delayed onset muscle soreness, DOMS). Deze treedt normaal gesproken op tussen 24 en 48 uur na je inspanning. Lees hier hoe rustig hardlopen kan helpen spierpijn te verminderen.

Wat is spierpijn?

Wat je voelt is een gevolg van de reparatieactiviteiten van je lichaam. Jouw lijf gaat dan aan de slag met microscopisch kleine spierscheurtjes die als gevolg van je training zijn ontstaan.

Hoe kan hardlopen het herstelproces bevorderen?

Als je het gevoel hebt dat je rustig en veilig kunt hardlopen, kan een ontspannen loopje het herstelproces bevorderen. Dat heb je dan te danken aan het hardlopen, doordat de bloedtoevoer naar je spieren wordt bevorderd en omdat je de bewegingsruimte in je gewrichten weer vergroot.

Wel of niet hardlopen met spierpijn? Overweeg deze dingen

  • De belangrijkste indicator is: heb je zin om te lopen? Als je je erg vermoeid voelt en opziet tegen hardlopen, kun je misschien beter gaan voor een andere hersteltechniek zoals foamrollen of een warm bad.
  • Ben je de deur uit gegaan, maar krijg je de flow maar niet te pakken, ongeacht hoe lang je al onderweg bent? Loop dan richting huis: je lichaam vertelt je dat je je rust nodig hebt. Met erdoorheen proberen te duwen riskeer je het ontwikkelen van overbelasting.
  • Om je lichaam niet te veel te belasten, kun je je herstelloopje letterlijk verzachten door zachte ondergronden zoals een onverhard pad. Houd je tempo rustig (anders is het geen herstelloop) en je zult zien dat je bij en na terugkomst minder spierpijn hebt.

Heb je nou hele pijnlijke en stijve spieren? Lees dan hier onze tips voor het verzachten van spierpijn.