Hardlopen is heerlijk om te doen en iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. Toch is niet iedere gewoonte even goed om te hebben, terwijl deze voor veel lopers heel herkenbaar kan zijn. Welke loopgewoonte(n) heb jij en hoe kun je ermee omgaan?

1. Te hard van stapel gaan met hardlopen

      Een veelgemaakte fout: Het hardlopen gaat heerlijk en daarom loop je de week erop extra veel kilometers. Heb je de geleidelijke opbouw waar iedereen het altijd over heeft wel in de smiezen? Houd de veilige marge aan en train de ene week niet meer dan 110 procent van de hoeveelheid kilometers in de week ervoor.

      2. Niet aanvullen van brandstoffen

      Na een zware training, zwaar tafelen? Ja! Misschien dat je helemaal geen zin, honger of tijd hebt, maar een zware training heeft veel van je gevraagd. Daarom schreeuwt je lichaam om de voorraden koolhydraten en eiwitten weer aan te vullen. Doe dat dan ook, want zo krijg je sterkere spieren.

      3. Hardlopen in de zon

      Wist je dat je hardlopend in de zon al binnen twintig minuten kunt verbranden? Toch gaan lopers vaak zonder bescherming naar buiten de zon tegemoet. Beter doe je dat niet meer, want echt gezond is het niet. We hebben daarom wat tips voor je.

      4. Niet in balans door een zwakke core-stability

      Vrijwel iedere looptrainer zal erop blijven hameren: een sterke romp is essentieel voor een goede loopbeweging. Daarbij worden de laatste jaren ook de heupen steeds nadrukkelijker genoemd. Een sterkere core-stability zou misschien zelfs meer winst opleveren dan sterke voeten (die natuurlijk ook belangrijk zijn). En uiteindelijk scheelt het je blessures en tijd.

      5. Te snel starten

      Een gouwe ouwe die we elke wedstrijd weer volop tegenkomen: te snel starten. Ja, natuurlijk ging het in het begin lekker. Nog belangrijker is dat het tot het einde goed gaat. Wie te snel start, levert aan het eind juist extra veel tijd in. Houd je de eerste kilometers strak aan je wedstrijdplan. En controleer met een sporthorloge of het goed gaat met je tempo of (liever) je hartslag.

      6. Doe-het-zelf-dokteren

      Met internet als bron kun je tegenwoordig de meest onmogelijke kwalen achterhalen. En hopelijk ook de remedie. En dan weet je meteen wanneer je ijs of een pijnstiller moet nemen. Of beter naar de fysiotherapeut kunt gaan. Een klein pijntje kan gemakkelijk tot iets ernstigs uitgroeien, dus ga gewoon op tijd naar die dokter. Drie dagen zeurende pijn is de limit. Je bent niet voor niets verzekerd.

      Even tussendoor, hier zijn we heel benieuwd naar:

      7. Niet rekken

      Er zijn zoveel onderzoeken bekend die het onbewezen achten, dat je het rekken rustig kunt overslaan. Gek genoeg zijn er toch wel oefeningen, waarvan je het effect merkt. Van het oprekken van stijve hamstrings (die je ook rugklachten kunnen opleveren) tot het rekken van een gespannen dijbeen (ook oorzaak van de lopersknie). Wie normaal traint en niet te gek doet, kan lang zonder. Maar er komt een dag… Vooral vóór je training kun je het rekken gerust overslaan. Kies dan hooguit voor enkele dynamische losmaakoefeningen.

      8. Niet genoeg slapen

      Simpel als wat. Wie niet genoeg slaapt, schaadt zijn loopcapaciteiten. Je herstel wordt slechter, je spieropbouw ook. En wat dacht je van je weerstand en mentale vermogens? Oef, te veel om op te noemen, te veel om niet beter op je slaap te letten. De hoeveelheid slaap verschilt individueel. Dus probeer eens in een vakantie te checken wat voor jou een normale hoeveelheid slaap is (wakker worden zonder wekker). Een logboek met je trainingen, prestaties en uren slaap kan je ook wijzer maken.

      9. Overtraind raken door slecht te rusten

      Overtraining kan je een hele berg problemen opleveren. Van blessures, via slepende kwalen tot verlies van motivatie. Elk trainingsschema moet minstens een rustdag per week bieden en ook drie dagen met rustige trainingen. Intensief trainen is voor ongeveer 20 procent van het schema nodig. Train je minder vaak per week, kies dan steeds voor twee rustdagen na je intensieve training en na je lange duurloop. Op rustige trainingsdagen kun je prima ook andere sporten doen.

      Pak je rust na het sporten met deze foamrollers:

      Favoriete Foamrollers van Runner's World
      nike recovery foam roller zwart
      Nike Recovery Foam Roller Zwart

      KOPEN

      Nike
      foam roller focus fitness
      Foam Roller Focus Fitness
      Focus Fitness
      aptonia massageset 3 in 1
      Aptonia Massageset 3-in-1
      Aptonia
      domyos foamroller 38 centimeter
      Domyos Foamroller 38 centimeter
      Domyos

      Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!