Hoe weet ik hoe hard ik moet lopen?

Door Redactie Runner's World | 04 december 2012

In heel veel trainingsschema’s staat dat je de duurlopen in een aangenaam of gemiddeld tempo mag doen. Voor veel lopers is dan echter niet duidelijk hoe snel of langzaam dat is.

Wie niet exact weet wat het juiste tempo is, riskeert dat hij of zij te snel gaat lopen. Met als gevolg dat je op den duur ontmoedigd, overtraind of geblesseerd raakt. Probeer daarom deze richtlijnen als leidraad aan te houden:

> Een aangenaam tempo is per kilometer minstens een minuut langzamer dan je tijd in een testloop over een kilometer.

> Houd bij gebruik van een hartslagmeter een grens van 65 tot 75 procent van je maximale hartslag aan (lees hier hoe je je maximale hartslag test). Je kunt je maximum ook zo berekenen: 205 min je halve leeftijd. Individueel kan die uitkomst echter fiks afwijken van de werkelijke waarde.

> Heel simpel is de volgende methode: luister naar je ademhaling. Als je niet naar adem hapt en tijdens het lopen nog met gemak een gesprek kunt voeren, is je tempo prima.

Deel dit artikel

Redactie Runner's World

Runner's World is hét meest gelezen hardloopblad ter wereld. Lees Runner's World en je loopt altijd voorop met de mooiste verhalen, beste trainingen en opmerkelijkste trends.

Nieuwsbrieven

Deze maand in Runner's World:

Bekijk de inhoud