Bananen zijn heel geschikt om voor, tijdens en na het hardlopen te gebruiken. Ze bezitten, afhankelijk van de rijpheid, een mengeling van diverse soorten koolhydraten en zijn licht verteerbaar. Sportvoeding bij uitstek.

Zoveel suiker zit er in een banaan

Onrijpe bananen zijn zetmeelrijk en bevatten nog niet zo veel suiker. Dat proef je - ze zijn een stuk minder zoet dan rijpe bananen. Het zetmeel wordt langzaam omgezet in suiker, hoe rijper de banaan dus, hoe zoeter. Dat heeft ook voordelen.

De aanwezigheid van meerdere soorten koolhydraten zorgt er namelijk voor dat de aanvoer van energie vanuit je darmen naar het bloed en je spieren langdurig en gelijkmatig is. Als eerste wordt de snel vrijkomende glucose in je bloed opgenomen. Daarna volgt beetje bij beetje de suiker die na vertering van het zetmeel uit de banaan vrijkomt. Tot slot volgt de druivensuiker, die door een chemische omzetting in het lichaam uit de fructose in de banaan afkomstig is.

Word je dik van bananen?

Van de populairste fruitsoorten in Nederland is de banaan de calorierijkste. Maar: dat je van bananen eten dik wordt is een fabeltje. Een portie banaan van 100 gram bevat 90 kilocalorieën en 20 gram koolhydraten. Een gemiddelde chocoladereep van 60 gram levert je maar liefst 270 kilocalorieën, drie keer zo veel.

Zijn bananen gezond?

Ondanks dat er in bananen meer calorieën zitten dan in andere fruitsoorten, zijn bananen erg gezond en goed voor je. Er zitten veel vezels in, die belangrijk zijn voor een goede darmgezondheid. Daarnaast zijn bananen ook een goede bron van kalium, een mineraal dat onder andere je bloeddruk en vochthuishouding reguleert. Zweet je veel tijdens je training, dan raak je naast natrium (zout) ook veel kalium kwijt - een banaan kan dus een goede snack zijn om ook je kaliumniveau weer aan te vullen.

Dit zegt de kleur van een banaan

Zo weet je wat je aan je banaan hebt; het percentage suiker dat je ter beschikking staat om te presteren die hoort bij de kleur van je banaan:

  • 0% - zeer groen
  • 3 – 6,5% - groen
  • 15-19% - geelgroen
  • 19-20% - geel
  • 22,4% - geel met bruine stippen

Zoals je ziet: rijper de banaan, hoe meer suiker zit erin. Voor of tijdens een training ga je daarom liever voor een gele banaan, of eentje met bruine stippen. Vind je een bruine banaan niet lekker om zo op te eten, verwerk ze dan in een lekker bananenbrood - ook een goede snack voor een training.

Volg je Runner's World al op Facebook en Instagram?