Zet jezelf in vuur en vlam

Het geheim van een sterke motivatie brandt al in je. Alles wat je hoeft te doen, is erin te poken.

maandag, 10 november 2014, 16:02
Zet jezelf in vuur en vlam

Het geheim van een sterke motivatie brandt al in je. Alles wat je hoeft te doen, is erin te poken. Het vuur laait op, je bent klaar om te starten met levenslang hardlopen.

door: Ted Spiker
Ik schreef me in voor de Walt Disney World Marathon in 2006. Ik trainde drie weken – en ging kapot. Twee jaar later deed ik hetzelfde en moest ik weer voortijdig uitstappen. Dit jaar heb ik getraind voor de New York Marathon. Ik heb hiervoor bijna twaalf maanden – ijverig – getraind. En ik heb het gehaald! Wat zorgde ervoor dat ik me eindelijk hield aan het trainingsschema?

Volgens Edward Deci, Ph.D., professor in de psychologie aan de universiteit van Rochester, was mijn ‘mindset’ veranderd. “Bij je eerste pogingen was hardlopen waarschijnlijk iets dat je deed om goedkeuring van anderen te krijgen,” zegt Deci. “In de loop van de tijd werd het iets dat je van binnenuit wilde doen, meer dan iets waarvan je dacht dat je het moest doen”.

Bingo. Mijn Disney debacle werd geboren uit ‘moeten’. Ik wilde afvallen en hoopte dat de daadwerkelijke inschrijving mijn XXL-lijf naar de startlijn zou dwingen. Maar voor New York wilde ik de finish halen en maakte ik mijn missie publiekelijk door een blog bij te houden. En dat ik ook nog wat ben afgevallen, dat is voor mij een bonus.

Volgens Deci zal de liefde voor hardlopen niet blijvend zijn als het primair gevoed wordt door invloeden van buiten- of bovenaf, of wat onderzoekers noemen: extrinsieke motivatie. Aan de andere kant, als je hardloopt omdat het leuk is of op een bepaalde manier stimulerend – zoals ik een kick krijg van de lezersreacties op mijn blog – is de kans groter dat je het blijft doen. Met andere woorden: wat je nodig hebt is intrinsieke motivatie.

Hardlopers die deze innerlijke drijfveer hebben, hebben volgens de deskundigen met succes getapt uit de oorspronkelijke, krachtige menselijke verlangens. “We hebben allemaal de innerlijke behoefte om ons competent te voelen, in relatie tot anderen te staan, en een gevoel van vrijheid te hebben over wat we doen en hoe we iets doen,” zegt Jay Kimiecik, Ph.D., professor in de bewegingspsychologie aan de universiteit van Miami. En competentie voor hardlopers is dat je steeds beter wordt in de loop van de tijd. Voor wat betreft de relatie tot anderen geeft hardlopen je het gevoel dat je deel uitmaakt van een gemeenschap. En tenslotte de autonomie: je bepaalt zelf of je hardloopt – niemand zal je ertoe dwingen.