Fanny Blankers-Koen

Op 26 april 2018 is het honderd jaar geleden dat Fanny Blankers-Koen werd geboren in Lage Vuursche. Met het Fanny Blankers-Koen Vijfje eert de Koninklijke Nederlandse Munt de vrouw, die in 1999 door de internationale atletiekfederatie IAAF werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke atlete van de 20e eeuw.

De vliegende huisvrouw

Met vier gouden medailles op de Olympische Spelen van 1948 in Londen, zette Fanny Blankers-Koen Nederland vlak na de Tweede Wereldoorlog op de wereldkaart. Ze was succesvol op de 100 meter, 200 meter, 80 meter horden en 4 x 100 meter estafette. Als dank kreeg ze van de buurt een fiets, ‘omdat ze nu lang genoeg gelopen had’. Het feit dat Blankers-Koen tijdens de Spelen in 1948 al 30 jaar was en moeder van twee kinderen, leverde haar de bijnaam ‘de vliegende huisvrouw’ op.

Naast vier olympische medailles was Blankers-Koen gedurende haar actieve loopbaan van 1935 tot 1955 houdster van 58 nationale en 5 Europese titels en vestigde ze 21 wereldrecords. Ze kwam uit op de onderdelen sprint, hordelopen, hoogspringen, verspringen, kogelstoten en meerkamp. Na haar actieve carrière was Blankers-Koen actief als chef d’équipe van de olympische ploeg in 1960, 1964 en 1968. Op 25 januari 2004 overleed Blankers-Koen op 85-jarige leeftijd in Hoofddorp.

Ontwerp en Inspiratie van de ontwerpers

De ontwerpers van deze officiële herdenkingsmunt zijn beeldend kunstenaars Suzan Drummen en Monique Wijbrands. Zij maakten een draaiend en dynamisch lijnsilhouet van Koning Willem-Alexander op de portretzijde. De dynamische stijl is een verwijzing naar de vaart en kracht van atlete Fanny Blankers-Koen, die met grote stappen over de keerzijde van de munt zoeft.

De herhaling maakt het geheel tot een feestelijke bloem of medaille. In de dunne lijnen herkennen we enkele karakteristieke kenmerken van Blankers-Koen, zoals haar grote stappen, loshangende armen en gespierde lijf. Dit lijngebruik verbindt de voor- en keerzijde van de munt. De factor tijd – een cruciaal onderdeel van haar prestaties – komt tot uiting in een cirkel van (seconde)streepjes. Het Fanny Blankers-Koen Vijfje, de tweede uitgifte in de serie Nederlandse Sporticonen na het Johan Cruijff Vijfje, is een tastbare herinnering en waardig eerbetoon aan onze atletieklegende van de 20e eeuw.

Meer informatie over de Fanny Blankers-Koen munt vind je hier.