Dat het slim is om voor je marathon veel koolhydraten te nuttigen wist je waarschijnlijk wel.

Dat je er goed aan doet om in de aanloop naar de grote dag bietensap te drinken wellicht ook. Ook dat je tijdens je race je voorraadje koolhydraten moet aanvullen met gels heb je vast wel gelezen of gehoord. Net als voldoende drinken tijdens een race. Best veel, hè? Het is moeilijk niet verdwaald te raken in een doolhof van voedingsadviezen rond de marathon. En dan is het heel fijn als iemand jou bij de hand neemt en door dat doolhof leidt.

Want koolhydraten ‘stapelen’, hoe doe je dat precies? En dat verhaal over bietensap, klopt dat of is dat weer zo’n hardloopbroodje aap? Als het wel klopt, wanneer begin je er dan mee? Hoeveel moet je ervan nemen? Gels tijdens de marathon; hoeveel en wanneer? Wat kan ik het beste eten nà mijn marathon? Vragen, vragen, vragen!

Miriam van Reijen reikt je met haar Marathonbox die hand en leidt je door dat doolhof. Van Reijen weet dan ook waar ze het over heeft als het gaat om sport en voeding. Ze is actief in de atletiek (marathon, PR 2h41), behaalde een gouden medaille op het NK duatlon (2017) en een zilveren plak op het WK duatlon (2017). Naast haar sport heeft van Reijen haar eigen bedrijf, waarmee ze presentaties verzorgt over voeding, hardlopen en training en artikelen schrijft voor Runner's World en Bicycling, voorheen ook voor Losse Veter. In 2013 verscheen haar Hardloperskookboek, gevolgd door deel 2 in 2016.

Afgelopen weekend liep ik de Berlin Marathon en in de aanloop naar dat fantastische hardloopfeest kreeg ik van Miriam de vraag of ik de Marathonbox wilde uitproberen. Vraag me in de week voor zo’n marathon of je me mag helpen met prestatie-optimalisatie en de kans is groot dat ik ‘ja’ zeg. Het aanbod van voedingsadvies op maat én alle producten die ik voor, tijdens en na de marathon nodig zou hebben is an offer you can’t refuse. Alles, van gels tot een mix om kwarkbroodjes te maken tot thee die je hebt beter te slapen zit in de doos (een overzicht met alle producten in de Marathonbox vind je onderaan). Fruit, zuivel, brood, een ei, kalkoenfilet (of een vleesvervanger) koop je er zelf bij. Dat boodschappenlijstje vind je voorin je Marathonbox-bijbel, het boekje met recepten, informatie over voeding en de marathon en dat dient als spoorboekje voor je marathonavontuur.

Je voedingsbegeleiding start op de woensdag voor de marathon; waar moet je rekening mee houden, wat kun je het beste eten? Voor iedere dag (van woensdag tot en met de maandag na je race) krijg je recepten én advies wat op welke momenten te nuttigen. De zaterdag voor de wedstrijd is qua voeding volledig voor je gepland. Van wakker worden tot slapen gaan; ik vond het fantastisch. Groot voordeel van de aanpak van Van Reijen vond ik dat ze je geen overweldigend grote hoeveelheden pasta laat eten. Tussen ontbijt en lunch en tussen lunch en avond eten neem je bijvoorbeeld een zakje Perpetuem van het merk Hammer, gemixt met een halve liter water. Zo krijg je wel een goede lading koolhydraten binnen, maar hoef je niet nog een berg pasta weg te kauwen. Toegegeven, lekker is anders, maar wij marathonlopers zijn wel wat gewend als het aankomt op sportvoeding en -drank.

Afhankelijk van je gewicht en streeftijd krijg je een advies mee voor tijdens de marathon én dus de (Hammer) gels en Maurten sportdrank. De samenstellers van de Marathonbox beloven dit: het gaat om de beste producten, die zijn wereldwijd ingekocht en het zijn spullen waarvan is bewezen dat ze werken en bijdragen aan een goed resultaat.

Ik wilde in Berlijn onder de 3h10 lopen en liep 3h04m04s. Lekker. Kwam dat door de Marathonbox? Nee. Maar die heeft me wel degelijk geholpen in de voorbereiding. Hoe? Het is heel prettig om een plan te hebben en dan ook nog een plan dat is opgesteld door iemand die er ontzettend veel verstand van heeft. Dat geeft een hoop rust. Vooral het spoorboekje voor de zaterdag was heel fijn. Ik heb me dan ook precies aan het plan gehouden en alles gegeten en gedronken wat de box me voor die dag bood.

Is er dan helemaal niets kritisch te melden over de Marathonbox? Natuurlijk wel! Ik eet geen vlees, vis en vrijwel geen zuivel en alternatieven stonden nu nog niet in mijn boekje. Maar Miriam heeft me net laten weten dat er inmiddels een vegetarische variant is. Verder zal het voor veel recreanten zoals ik best lastig zijn om zich exact aan het brandstofplan tijdens de marathon te houden. Zo moest ik iedere tien kilometer 200 ml Maurten drinken. Nu lukt het je in Amsterdam of Eindhoven misschien wel om familie of vrienden zover te krijgen jou op die punten een flesje aan te geven, maar in Berlijn of New York wordt dat lastig. Zelf vond ik het ook nog best spannend hoe de douane zou reageren op al die mysterieuze zakjes poeder die ik in mijn handbagage had. Dat kwam overigens goed - ik ben niet gearresteerd.

Ik vind die Marathonbox een aanrader. Natuurlijk is 79,00 euro best een stevig bedrag, maar als je ziet wat je ervoor krijgt, vind ik het geen gekke prijs. De sportdrank en -voeding is echt top of the bill en zoals ik eerder al zei, de box neemt een hoop gedoe en gepieker weg. Laat je lekker door het doolhof leiden en focus je op je race. Veel plezier en succes!

Tekst & beeld: Klaas Boomsma

Klik hier voor meer informatie over de Marathonbox.