Om je hardloopdoel te behalen moet je goed trainen én goed herstellen. Maar daar gaat nog iets aan vooraf: het kiezen van het juiste materiaal. Volg daarvoor deze vijf stappen, dan zit je gegarandeerd goed.

  1. Schoenen
    De beste hardloopschoen bestaat niet: je moet de schoen kiezen die het beste bij jouw voet en jouw looptechniek past. Daarom beginnen ze in de Runnersworld-winkel altijd met een loopanalyse. Let bij het passen van je schoenen vervolgens goed op de pasvorm: als je de veters aantrekt en niet vastknoopt, moet je voet zo uit de schoen kunnen glijden. Als de schoen te smal voor je is, voel je vooral dat je kleine teen in de knel zit. Onderweg verandert de lengte van je voeten immers: ze zwellen op en ze zetten bij elke voetafwikkeling even iets uit. Controleer tot slot ook of de schoenen wel op de juiste plaats buigen: rond de bal van je voet (waar je voeten ook buigen).
  2. Onderkleding
    Het liefst loop je natuurlijk zo comfortabel mogelijk. Goede onderkleding gaat je daar zeker bij helpen. Voor dames is een goede sport-bh onmisbaar, omdat die niet alleen voor comfort zorgt, maar ook het zweet reguleert en de ergernis van knellende of afzakkende bh-bandjes en schurende randen of beugels kan voorkomen. Mannen zullen bij hun sportondergoed en -sokken vooral letten op de vochtafvoer en het ontbreken van hinderlijke naden. Slechte (of slecht zittende) sokken kunnen ook nog eens voor blaren zorgen: lopers vijand nummer één.
  3. Shirt & short
    Let bij je shirt & short niet alleen maar op de kleur en design. Goede materialen zijn licht, ademend en nemen geen vocht op, waardoor ze tijdens het lopen niet nat, zwaar en koud aan gaan voelen. Een schurend shirt of short wil je per se voorkomen. Gooi ze na het trainen wel snel in de was overigens: anders dan de klassieke katoenen shirts, verspreiden moderne polyestershirts na het lopen al snel een sterke geur.
  4. Bescherming
    Regen, kou of donkere dagen houden jou niet tegen (toch?), maar bescherm jezelf dan wel. Bijvoorbeeld met kleding die je lichaam warm en droog houdt, maar óók zorgt voor voldoende zichtbaarheid. Veel hardloopjasjes en tights bevatten uitstekend reflectiemateriaal. Laatste tip: loop voor je veiligheid tegen de richting van het (auto)verkeer in, behalve als je op het fietspad loopt of op een weg met linksom draaiende bochten met een smalle berm.
  5. Behaal je doel
    Om je loopdoelen te halen, moet je heel blijven én gemotiveerd. De specialisten van Runnersworld helpen je daarbij. Zo kunnen je ze van verantwoorde trainingsschema’s voorzien, maar ook informatie geven over hulpmiddelen als hartslagmeters, gels, hardloophorloges en sportbanden. Alles om ervoor te zorgen dat jij je doel behaalt – en dan weer een volgend doel kan kiezen.

Om iets te bereiken moet je eerst een stap zetten.