Spieren zijn fantastische organen.

In tegenstelling tot andere organen zijn ze trainbaar, en sterke spieren zorgen ervoor dat we ons vitaal voelen. Het is daarom van groot belang dat we ze goed verzorgen. Lees hier hoe je dat moet doen.

Even bij het begin beginnen

Dankzij onze spieren kunnen we bewegen, maar ze hebben ook als functie om andere vitale organen te beschermen. Onze spieren zorgen er bijvoorbeeld voor dat we vet verbranden en dat de bloedsuikerspiegel gelijkmatig blijft. Het is daarom gezond om regelmatig te sporten, want zo kweek je voldoende spiermassa.

Zo werkt een spier

Als je gaat hardlopen, vindt er in de spieren een stofwisselingsproces plaats. Net als bij andere vormen van verbranding blijft ook hier een restproduct achter. Afvalstoffen in de spieren noemen we melkzuur. Daarom zeggen we dat een sporter verzuurt als hij zo diep gaat dat zijn spieren sneller afvalstoffen aanmaken dan ze kunnen afvoeren.

De essentie van training

Melkzuur is overigens niet de enige veroorzaker van spiervermoeidheid. Melkzuur bestaat uit lactaat en H+-ionen. Lactaat levert weer energie aan de spieren, de H+-ionen zorgen voor het branderige en trage gevoel dat kenmerkend is voor verzuring. Gelukkig zijn onze spieren in staat om zich aan te passen aan een toenemende belasting. Zo kunnen we onze spieren ‘leren’ op een later moment melkzuur aan te maken, het sneller af te voeren en er toleranter op te reageren. En dat is precies de essentie van goed en verantwoord trainen.

Kun je verzuring voorkomen?

Het goede nieuws is dat verzuurde spieren vrij snel herstellen. Door korte pauzes in te lassen en je ademhaling te normaliseren, neemt de balans in de spieren snel weer toe. Blijf wel dribbelen, want daardoor worden afvalstoffen makkelijker door het bloed afgevoerd. Maar om terug te komen op bovenstaande vraag: als je de spieren sterker wilt maken, is verzuring helaas niet te voorkomen. Wel kun je de effecten van verzuring beperken door de uitvoering van een goede warming-up. Daarmee bereid je de spieren niet alleen voor op de belasting komen gaat; een stevige warming-up helpt ook om blessures te voorkomen.

Waarom is de warming-up eigenlijk zo belangrijk?

Het is niet goed om vanuit het niets volop te gaan sprinten. Ook met een auto moet je tenslotte rustig wegrijden als de motor koud is. Een warming-up zet de hartlongfunctie aan de gang, je bloed begint te stromen en je spieren worden warm. Daarna zijn ze klaar om te doen wat ze doen moeten: het leveren van vermogen. Een goede warming-up heeft ook een positieve invloed op je kracht, snelheid, lenigheid, uithoudingsvermogen en alertheid. Stofwisselingsprocessen verlopen efficiënter, je zenuwgestel wordt wakker en je spieren produceren minder afvalstoffen. Vervolgens ben je klaar om intensief te sporten.

Wat kun je verder nog doen om je spieren te verzorgen?

Dat is een interessante vraag. De voorbereiding op je volgende training start meteen na je laatste training. Verzorg je verzuurde spieren dus direct na afloop van je training. Een bekend product dat door veel sporters wordt gebruikt, is Spiroflor spray van VSM.

Hoe werkt Spiroflor Spray van VSM precies?

Product, Aqua, Liquid, Personal care, Skin care, Solution, pinterest
FOTO: VSM

Spiroflor Spray bevat natuurlijke ingrediënten als cinnamomum cassia en melaleuca leucadendron, die een vitaliserende uitwerking hebben op vermoeide en overbelaste spieren. Direct na het aanbrengen heeft Spiroflor spray een verkoelend effect, dat na enkele minuten geleidelijk overgaat in een warm gevoel dat enige tijd aanhoudt. Spiroflor Spray bevordert zo de doorbloeding van zwaarbelaste en gevoelige spieren en pezen. En zo kun je sneller weer met uitgeruste spieren aan een volgende training beginnen.

Meer informatie

Profiteer van deze actie!

Van 26 maart - 7 april loopt er een actie bij Kruidvat, waarbij je 20 procent korting krijgt op producten uit het VSM Assortiment.

Spuitbus 200ml € 12,19