Ideale gewicht (BMI)

Het ideale gewicht krijg je hier niet direct voorgeschoteld. Indirect wel. Dankzij de Body Mass Index (BMI, ook Quetelet Index) is er een eenvoudige, algemeen aanvaarde methode om je ideale gewicht te bepalen.

Je gewicht en lengte worden hierbij vergeleken en uitgedrukt in een waarde die meer of minder gezond is. De methode kan door zowel mannen als vrouwen van iedere leeftijd gebruikt worden. Op simpele wijze kun je hieronder je persoonlijke waarde berekenen.

Scheme header

BMI categorieën

  • onder 18,5 betekent ondergewicht
  • 18,5-25 is een gezond gewicht
  • 25-30 is overgewicht
  • boven de 30 betekent obesitas

In beide laatste gevallen heb je meer kans op hartklachten, diabetes en andere ziekten.

Kom je na de eerste berekening niet tot een gunstige uitslag, vul dan net zo lang een ander gewicht in totdat je binnen de bovenbeschreven grenzen (18,5 en 25) komt. Dát is dus je ideale gewicht.

Te laag is ook niet goed!

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die te zwaar zijn en door bewegen en dieet afvallen, de kans op het krijgen van hartklachten, diabetes en andere ziektes aanmerkelijk verkleinen. Regelmatig lopen is de beste manier om af te vallen of op je ideale gewicht te blijven.

Per kilometer verbruik je ongeveer 85 calorieën. Door langdurig en niet te snel te lopen verbruik je een hoger percentage vetcalorieën en ‘leert’ je lichaam efficiënter vet te verbranden, waardoor je uithoudingsvermogen toeneemt.

Korter maar sneller lopen heeft tot gevolg dat je per minuut meer calorieën verbrandt, zodat je gewicht, inclusief vet, kwijtraakt.

Door sneller lopen verbrand je, al nadat je gestopt bent, ook nog calorieën. Het is daarom een goed idee om beide manieren van trainen in je trainingsschema op te nemen.