Rana Reider, de vriendelijke dictator

Wie is deze Amerikaanse coach achter topsprinters Dafne Schippers en Churandy Martina?

zondag, 6 augustus 2017, 13:00
Rana Reider, de vriendelijke dictator

Coach
Hij is de man achter topsprinters als Churandy Martina en Dafne Schippers. Een trainer die te boek staat als uiterst perfectionistisch in zijn missie atleten naar hun allerbeste niveau te brengen. Runner’s World mocht hem een dag volgen op Papendal. ‘Je moet mensen leren kennen voor je weet hoe je ze kunt bereiken.’

Rana Reider kwam eind 2014 naar Papendal met de opdracht de Nederlandse sprintelite op een hoger peil te brengen. Al snel besloot Churandy Martina om zich bij hem aan te sluiten en na de Spelen van Rio kreeg de Amerikaan ook de eindverantwoordelijkheid over het trainingsprogramma van Dafne Schippers. Wie is deze vriendelijke dictator?

Een dictator? Zo noemt Reider zichzelf. Maar als je Churandy Martina vraagt om zijn coach in één woord te karakteriseren, dan zegt hij, na enig nadenken: ‘Hij is een heel vriendelijk man, met aandacht voor al zijn atleten. Als de training begint, wordt hij natuurlijk serieuzer. Maar het is altijd gezellig met hem.’

Rogier Ummels, bondscoach voor de jongere sprinters op Papendal, zegt dat z’n bijna 47-jarige collega met zijn kennis van en ervaring in de internationale topatletiek de standaard van de trainingen op Papendal verhoogd heeft. En Dafne Schippers maakte er in het afgelopen voorjaar geen geheim van dat Reider haar hielp om het plezier in de sport terug te vinden. Na de voor haar teleurstellende Spelen van Rio was ze in een donker gat gevallen.

Gestructureerd
Wie Rana Reider ’s ochtends vroeg ziet rondsjokken in de sprinthal van het olympisch trainingscentrum van Papendal herkent in hem niet onmiddellijk de inspirerende persoonlijkheid die een groep atleten tot grootse daden weet te brengen. Om zijn werkwijze te leren kennen, is meer tijd nodig. Maar de schuchtere Reider heeft er wel lol in als Runner’s World zich meldt om hem een dagje te volgen, als een ‘fly on the wall’, zo zegt hij grijnzend. Toekijken mag, maar zeker in de aanloop naar belangrijke wedstrijden is de tijd kostbaar en moeten alle trainingen ongestoord kunnen verlopen.

Zelf draagt hij daar ook zijn steentjes aan bij. Nog voor de eerste atleten zich rond negen uur ‘s ochtends in de hal of op de atletiekbaan melden, is Reider al in de weer met startblokken, horden, pilonnen en hoedjes. ‘Een assistent zou welkom zijn, maar eigenlijk zet ik het liefst alles zelf uit,’ zal hij later zeggen. ‘Dan weet ik tenminste dat het staat zoals ik dat wil.’

Grande dames
Rond het middaguur zijn de meeste atleten klaar met hun programma en Reider is toe aan zijn derde groepje atleten van die dag. Zijn “grande dames” komen de hal in en beginnen aan hun warming-up. Dafne Schippers en Desirée Henry hebben elkaar in de afgelopen jaren weten te vinden als goede trainingsmaatjes en werkten al veel samen toen de Nederlandse Bart Bennema nog als hoofdcoach had en Reider vooral als adviseur van beiden optrad. Henry kreeg Reider als coach toen hij tussen 2012 en 2014 in dienst was van de Britse atletiekbond. Zij verhuisde, net als enkele andere internationale atleten uit Reiders team, met hem mee naar Nederland.

De twee sprintsters zijn in de trainingen aan elkaar gewaagd. Schippers blijft Henry in wedstrijden vrijwel altijd voor. Maar Henry is, zoals ook deze ochtend weer blijkt, de betere starter, aan wie Schippers zich goed kan optrekken.

Reider heeft een serie korte sprintjes over dertig meter op hun programma gezet, met een gerichte opdracht voor de paslengte in de eerste meters. Daarna volgt een serie relatief rustige sprints over de vrijwel volledige lengte van de trainingshal, waarbij de coach vooral let op de lichaamshouding.

Rana Reider, Dafne Schippers

Rana Reider en Dafne Schippers bekijken videobeelden tijdens de training.

Voorwaarts
Als we hem vragen waarom hij zichzelf een dictator noemt, omdat van een dergelijke trainingsstijl op het eerste oog nog niet veel is te merken, zegt hij: ‘Dat is ook een beetje afhankelijk van het programma. Dit is een dag dat de sfeer ontspannen kan blijven, omdat er de afgelopen dagen heel hard is gewerkt. Maar op andere dagen kan het er anders aan toe gaan. Dan doen de atleten aan het eind van de middag ook nog een stevige krachttraining.’

Reider combineert zijn sprinttraining met een stevige dosis krachttraining. Power is de basis voor speed, zo luidt een van zijn uitgangspunten. ‘Toen Churandy bij mij kwam trainen, kon hij zich snel inpassen, omdat ik wist dat hij bij zijn vorige coach al op eenzelfde manier werkte,’ zegt Reider.

Voor Schippers lag dat anders. Zij kwam vanuit de meerkamp en richt zich pas sinds juni 2015 volledig op de sprint. Bij haar lichamelijke ontwikkeling moest ze altijd rekening houden met de eisen van andere disciplines, zoals hoogspringen en de 800 meter. Sinds haar keuze voor de 100 en 200 meter ontwikkelde ze geleidelijk het gespierde lijf van een sprintster.

Die verandering heeft ook een mentaal aspect. Ze nam meer afstand van Bennema, de coach die haar in acht jaar tijd op weg hielp om als – soms flink lastig – pubertalent de mondiale top te bereiken in de meerkamp en daarna de sprint. Nu kiest ze voor een man die, hoe vriendelijk ook, haar confronteert met de harde wereld van de internationale top en die haar, zoals ze zelf zei, steviger laat trainen.

‘Maar mijn manier van coachen is voor iedere atleet anders,’ zegt Reider. ‘Omdat je iedere mens op zijn of haar eigen manier moet motiveren. Bij Churandy kan ik hard en duidelijk commentaar geven; iemand als Desirée zou dan haar spullen pakken en nooit meer terugkomen. Je moet mensen leren kennen voor je weet hoe je ze kunt bereiken.’

‘Wat voor elk van mijn atleten geldt, is dat trainen niet altijd leuk kan zijn,’ zegt Reider. ‘Je zult je nooit een heel seizoen perfect voelen, omdat je soms zo hard moet trainen dat je lichaam in een staat van vermoeidheid en verzuring komt die niet prettig is. Maar daar moet je wel doorheen durven gaan.’

Het volledige interview met Rana Reider lees je in het juli/augustusnummer van Runner’s World of online via Blendle (€0,79).

Tekst: Cors van den Brink

Fotografie: Joyce Bongers