Dafne Schippers schrijft historie

Dafne Schippers wordt voor de tweede keer op rij wereldkampioen op de 200m

zaterdag, 12 augustus 2017, 10:04
Dafne Schippers schrijft historie

 

Wereldkampioen

Dafne Schippers wordt vanaf vandaag in één adem genoemd met atletiekgrootheden Merlene Ottey en Allyson Felix. Alleen deze Jamaicaanse en Amerikaanse atleten presteerden eerder wat Dafne flikte op een memorabele vrijdagavond in Londen: de wereldtitel 200 meter prolongeren. Atletiekvolgers toonden na afloop dan ook diep respect voor de 25-jarige Utrechtse. Onder zoveel druk haar unieke prestatie van Beijing 2015 herhalen. De superlatieven vlogen je dan ook om de oren in het Olympisch stadion. Onder hen één kenner bij uitstek, polsstokhoogspringer Rens Blom. Blom is naast Schippers de enige andere Nederlander die ooit wereldkampioen werd. Dat gebeurde op exact dezelfde dag als Schippers gisteravond in Londen, 11 augustus dus, maar dan in 2005.

„Ik zat al de hele week zenuwachtig voor de televisie”, reageerde Blom voor de Telegraaf. „Dafne weet inmiddels wat het inhoudt om een wereldtitel te winnen en ik hoop dat ze er nu wel van kan genieten. Na haar titel in Peking was het niet makkelijk voor haar. Als je wereldkampioen wordt, verandert alles om je heen. Je wilt zelf niet veranderen, maar dat gebeurt wel. Ik heb veel respect voor Dafne, het is zo vet hoe ze het doet. Het hele seizoen zei ze juist in Londen goed te willen zijn. En ze doet het ook nog. Ontzettend knap, hele grote klasse.”

Rens Blom typeert het treffend. Dafne Schippers heeft na haar wereldtitel in Beijing immers de hele wereld ‘over haar heen’ gekregen. In 2016 kon ze de torenhoge verwachtingen op de Olympische Spelen niet waarmaken, na daarvóór nog wel ‘even’ twee Europese titels op de 100 en 4×100 meter te hebben opgepikt in Amsterdam. Een blessure in Rio vlak voor haar optreden zorgde voor ‘slechts’ een zilveren medaille op de 200 meter.

Pieken op het juiste moment

Het hele seizoen 2017 stond in het teken van de Wereldkampioenschappen in Londen. Vergeleken met 2015 loopt Dafne anders. Een veel flitsender start, en veel meer op kracht. Maar effectief dus. En een race als in Beijing 2015 (21.63) zien we wellicht nooit meer. Het is de derde tijd ooit gelopen door een atlete, waarbij er rondom de twee snellere vrouwen natuurlijk altijd verdachtmakingen blijven. Wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner (21.34) overleed al op 38-jarige leeftijd, Marion Jones (21.62) heeft dopinggebruik toegegeven en liep haar tijd bovendien op hoogte in ijlere – en snellere – lucht.

Dafne Schippers over haar overwinning: “Ik heb het hele jaar zo hard gewerkt en er is erg veel veranderd. Dit is geweldig. Maar ik heb tot de finish heel hard moeten vechten. Haar uitgangspunt was echter duidelijk: “Ik ga hier niet weg zonder een gouden medaille.” Het vertrouwen in haar nieuwe coach Rana Reider die handenvol internationale toppers in zijn ‘stal’ heeft, werkt.

Op je top zijn als het er echt om gaat. Dafne Schippers doet het. Een vierde én vijfde individuele WK-medaille ‘in the pocket’. En zaterdagavond ook nog een finale 4×100 meter in het verschiet. Een hele diepe buiging voor Dafne en haar begeleidingsstaf!

Bekijk de race van Schippers met die spannende laatste meters hieronder terug.

Tekst: Eric Roeske

Foto: Andy Astfalck