Wat moet je doen als je neus halverwege een race gaat bloeden? Hoe kun je de bloedstroom stoppen?

Er kan van alles gebeuren op de racedag. Dat heeft Volha Mazuronak, winnares van de marathon op het EK atletiek van Berlijn, aan den lijve ondervonden.

De 29-jarige hardloopster uit Wit-Rusland, was 30 minuten onderweg naar Berlijn toen ze, aldus The Guardian, een spontane bloedneus kreeg. Bloed bedekte haar gezicht, handen en zelfs haar benen. Ze stopte er een aangereikt stuk verband in, en pauzeerde later bij een drankpost om haar gezicht schoon te maken met een spons. Ze was in staat om de race te voltooien zonder verdere problemen.

Dat zou echter niet het enige debacle zijn dat Mazuronak in die race zou tegenkomen. In de laatste paar honderd meter nam ze, terwijl de Franse Clemence Calvin haar op de hielen zat, een verkeerde afslag. Mazuronak was desondanks in staat om haar tegenstander te verslaan en won de race in 2:26:22, zes tellen sneller dan de Française .

De foto's zagen er huiveringwekkend uit en maken andere lopers misschien ongerust dat ze tijdens een race ook een bloedneus kunnen krijgen. Dus hebben we contact opgenomen met Cordelia Carter, directeur van het Women's Sports Medicine Center in New York, om erachter te komen wat je in die situatie het best kan doen.

Ook al was de oorzaak van Mazotonak's bloedneus is niet bekend; Carter had toch enkele theorieën die ze met ons wilde delen. Sommige mensen zijn gewoon meer vatbaar voor bloedneuzen. Factoren zoals luchtvochtigheid, temperatuur, allergieën en veranderingen in de omgeving (denk aan hoogte of klimaat) zijn van invloed. Het kan ook veroorzaakt worden door de neus met veel kracht te snuiten.

‘Probeer grote veranderingen in de luchtvochtigheid en hoogte vermijden. Je kunt ook met behulp van warmte- en koelsystemen zoals airconditioning zorgen dat je alvast went aan de omstandigheden die je tijdens de race kunt verwachten,’ legt Carter uit. ‘Als je een lange vlucht in een koel vliegtuig met airconditioning maakt om vervolgens een wedstrijd in heet, vochtig weer te lopen dan kan het neusbloedingen teweegbrengen.’

‘Als je tijdens een race een spontane bloedneus hebt dan komt het bloed waarschijnlijk uit het voorste gedeelte van de neus,’ aldus Carter. ‘In dat geval kun je het best met de hand de neus op die plek dichtdrukken om het bloed te laten stollen, zodat het bloeden stopt.’

Als je op aan het hardlopen bent, heb je waarschijnlijk niets bij je om de bloedstroom tot stilstand te brengen. Carter raadt lopers aan om creatief te zijn. ‘Als je weet dat je er vatbaar voor bent, neem dan een paar plukken watten mee. Heb je dat niet bij je, dan kun je bijvoorbeeld een stuk stof van je shirt aftrekken en in je neusgat doen.’

Je hoeft niet perse te stoppen als je een bloedneus hebt. Dat werd bewezen door Mazuronak, die de marathon succesvol uit kon lopen. Maar dat wil niet zeggen dat je altijd maar door moet lopen met een bloedneus. Neem liever de tijd om te stoppen en je te laten helpen, zeker als je symptomen hebt van vermoeidheid of duizeligheid, of het gevoel hebt dat je flauwvalt. Raadpleeg je arts als je last van bloedneuzen hebt na het starten met nieuwe medicijnen, of als de neusbloedingen een terugkerend probleem is.

Tekst: Andrew Dawson