Compressiekleding kan je vooruit helpen bij het herstel.

Beter herstellen dankzij compressiesokken. Dat wil jij vast ook! Er is echter niet heel veel bewijs dat compressiekleding voor je voeten, kuiten, bovenbenen en romp je vooruithelpt. De wetenschappers zijn het er nauwelijks over eens. Toch verscheen er onlangs een onderzoek dat niet is mis te verstaan: lopers die na een marathon 48 uur lang compressiekousen dragen, herstellen beter dan de lopers die dat niet doen.

Onderzoek

Onlangs publiceerde het Journal of Strength & Conditioning Research een onderzoek, waarbij het herstel werd gemeten van 33 lopers die werden gerecruteerd in drie verschillende Australische marathons. Twee weken voor en na de marathon deden ze een test op een loopband, waarbij ze tot uitputting moesten lopen.

De ene groep droeg twee dagen lang, na de marathon, compressiekousen, de andere groep niet. De methoden van dit onderzoek zijn misschien niet heel sterk. Twee weken voor een marathon een test tot uitputting organiseren is psychologisch ongelukkig. Je wilt je eigenlijk inhouden. Verder was het in de placebogroep ongetwijfeld duidelijk dat ze geen compressiekousen droegen, wat het onderzoek ook kan hebben beïnvloed.

Desalniettemin waren de uitkomsten van de tweede test, twee weken na de marathon, helder. Met compressiekousen waren de lopers in de tweede test gemiddeld bijna een minuut langer onderweg. Ze hadden dus op dat moment een beter uithoudingsvermogen. De lopers zonder hulpmiddelen (in de 48 uur na de marathon) strandden al een minuut eerder dan bij de eerste test, zodat het verschil op ruim twee minuten uitkwam. Dat is toch aanzienlijk.

Een ander probleem bij dit soort onderzoek is dat niet echt wordt gemeten hoe de vermeende verbetering fysiologisch wordt veroorzaakt. Dat is bijvoorbeeld wel geprobeerd bij een onderzoek van het herstel met behulp van compressiebroeken. Het ging de onderzoekers daarbij vooral om de claim dat compressie de doorbloeding verbetert. Dat bleek daarbij echter niet het geval.