[Advertorial] Verrassend mooie inkijkjes

Met de techniek op je hielen kun je tegenwoordig bijna niet meer zomaar even van huis gaan. Of je nu een smartwatch, stopwatch of smartphone bij je hebt, je wordt van alle kanten bespied en de gegevens die dat kan opleveren zijn indrukwekkend.

Nog verder gaan sommige heel specifieke bewegingssensoren, die je soms terugziet in een geavanceerd sporthorloge, maar je als zelfstandig systeem helemaal het walhalla bieden.

Zo was er onlangs al Stryd en ook al even op de markt zijn Zoi en de verrassend goedkope MilestonePod. Hieronder volgt ons testverslag.

Red, Electronic device, Technology, Carmine, Gadget, Portable communications device, Rectangle, Coquelicot, Communication Device, Granny smith, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

Borstband
De sensor van Zoi kregen we toegestuurd in enkelvoud, wat betekent dat je deze minuscule sensor aan een borstband draagt. Je kunt er ook met twee stuks aan de slag gaan, waarbij de andere sensor aan je veters wordt vastgemaakt. Dat verbetert de accuratesse voor hardlopers ongetwijfeld enorm, maar deze ‘ene’ hoort aan de borstband. Opladen gaat eenvoudig via usb.

Zoi bleek niet al te bedrijfszeker, waardoor heel wat metingen of specifieke meetresultaten om onduidelijke redenen verloren zijn gegaan (niet automatisch opgeslagen of onderweg gestopt).

Telkens was het bij zowel Zoi als MilestonePod ook de vraag: is er een Bluetooth-verbinding met de smartphone of niet, maar uiteindelijk bleek dat niet eens een halszaak.

Volautomatisch
Zo doet MilestonePod volautomatisch zijn werk, zonder dat je het systeem zelf hoeft te starten. De software bepaalt zelf na een minuut of zes of je daadwerkelijk aan het hardlopen bent en de gegevens bewaard moeten blijven. Een telefoon heb je verder onderweg niet nodig. De makkelijk te vervangen batterij gaat bovendien maanden mee.

Zoi kun je beter zelf via de app starten en stoppen. Kies je voor de volautomatische optie, dan mis je toch wel elementaire informatie over snelheid en route.

Niet online
Beide sensoren tonen je de gegevens alleen binnen een telefoonapp (Android en iOS) en niet op een online platform. Dat is wel iets wat je in de toekomst graag zou willen zien, zodat je veel nauwkeuriger specifieke stukken van je training (bijvoorbeeld: versnellingen) aan de hand van het actuele tempo kunt analyseren.

Black, Circle, Black-and-white, Monochrome, Monochrome photography, Symbol, Sphere, Still life photography, Plastic, Steel, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

Waarbij je dan bovendien de data van Polar, Garmin, Suunto, TomTom of Strava kunt gebruiken, afhankelijk van het systeem waarmee jij hardloopt.

Beide sensoren leveren je heel verschillende totaalcijfers, van je hele run, en die zijn zeker indrukwekkend.

Test
Als voorbeeld laten we je twee trainingen zien, waarvoor steeds eerst alle pods, horloges en telefoons op scherp werden gezet. Daar ben je vaak wel even zoet mee.

De meeste metingen spreken voor zich. Zoi heeft afwijkende standaardgegevens (duur, tempo) doordat het programma werd gestart ruim voor de run daadwerkelijk begon. Die details moet je dus even buiten beschouwing laten. De sensor van MilestonePod begint te meten wanneer je daadwerkelijk start.

Testrun 1

Zoi / M-Pod

afstand (km) 12,82 / 12,75

duur (uur) 1.20.24 / 1.13.30

tempo (min/km) 6.16 / 5.46

pasritme (/min) +/- 169 / 168

aantal passen 13.572 / 12.348

paslengte (m) 0,94 / 1,03

grondcontact 37% / 0,274 ms

impact 100% / 100%

De impact wordt bij de twee sensoren verschillend benoemd (resp. borst / benen; zie onder). Zoi meet verder ook de verticale verplaatsing (7,59 cm, 66%), de romprotatie (10,4), de romphouding (verandering van positie borst: rechtop/voorover hangend; 3,8) en de afremming (61%, zie onder).

De genoemde percentages slaan op de tijd die je onderweg doorbrengt binnen de optimale zone (door Zoi bepaald). Ook het pasritme leverde vooral een percentage op (73%), het genoemde ritme is onze schatting uit de grafiek.

MilestonePod helpt je verder onder meer aan de verbrande calorieën (1090 kcal) en hoe je op je voeten landt (hiel-, mid-, voorvoet: 10/4/86%). Dat laatste getal lijkt ons overigens te hoog. De 37 procent grondcontact bij Zoi slaat op de totale tijd die je aan de grond doorbrengt, terwijl MilestonePod de duur van een grondcontact meet. Duidelijk interessanter, waarbij ook gemeld wordt dat toppers gauw onder de 0,200 duiken. Tel uit je winst.

Naast mooie inkijkjes wat betreft de pasfrequente (ritme), paslengte en voetlanding krijg je dus bij beide systemen nog veel meer (nieuwere) meetgegevens voorgeschoteld, waar echter nog maar weinig trainers of coaches wat mee (kunnen) doen.

Afremming
Zo meet Zoi (aan de borst) hoeveel de snelheid van één stap fluctueert. Daaruit wordt de afremming (braking) bepaald. Werkt dat?

Het is wel iets om over na te denken. Op het moment van landen rem je altijd iets af, waarna je weer extra energie moet gebruiken om te versnellen. Die afremming wil je dus zo laag mogelijk houden.

Is de afremming - volgens Zoi - onder 0,2 meter per seconden, dan zit je goed. Daarbij wordt er nog een waarde van 61 procent getoond, die je moet zien - leert navraag bij Zoi - als een soort eindcijfer. 100 % is het beste, maar als je boven de 0,2 seconden uitkomt, daalt dat cijfer aanzienlijk. In grafiek 1 zie je, volgens Zoi, de afremming bij de snellere Testrun 1.

Text, Line, Human settlement, Skyline, City, Diagram, Plot, Parallel, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

De testruns kwamen meestal uit op een afremming van 0,2 meter per seconden of iets lager. De afremming bij Testrun 2 (zie grafiek 2) kwam uit op 66 procent: minder vaak een afremming van meer dan 0,2 seconden.

Text, Human settlement, Skyline, City, Line, Plot, Font, Diagram, Wave, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

Meteen een mooi aspect om door training te proberen te verbeteren. Het zou dus lichtvoetiger kunnen, wat ook wel blijkt uit de gemiddelde grondcontacttijd bij de tweede, langzamere testrun. Die duurt aanzienlijk langer dan bij de snellere run.

Natuurlijk beïnvloedt het ene aspect het andere, dus is het zaak de cijfers goed te interpreteren en vergelijken om tot werkelijke verbeteringen te kunnen komen.

Testrun 2

Zoi / M-Pod

afstand (km) 10,38 / 10,07

duur (uur) 1.11.53 / 1.08.30

tempo (min/km) 6.55 / 6.48

pasritme (/min) +/- 171 / 160

aantal passen 11.612 / 10.960

paslengte (m) 0,89 / 0,92

grondcontact 37% / 340 ms

impact 100% / 100%

Blue, Text, Line, Colorfulness, Font, Aqua, Azure, Slope, Parallel, Turquoise, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

Bij een andere training dan deze twee, waarbij het tempo halverwege door een fikse dip fors inzakte, werd extra veel afremming gemeten (grafiek 3). Begrijpelijk dat het gebeurde en mooi dat het ook te zien is (score: 56 procent).

Al met al dus best fijne cijfers (van Zoi) om mee te stoeien en te experimenteren, en te onderzoeken of en hoe je efficiënter kunt gaan lopen. Je kunt ook zien of techniekwijzigingen bij jou wel slagen. Of in ieder geval effect hebben op je paslengte en –frequentie en misschien wel op de aanbevelingen die Zoi ook nog geeft (zie onder).

Impact
Zoi schotelt de impact, dus de schokken die je te verduren krijgt, voor als de belasting van je bovenlichaam. Logisch, als je de sensor op je borst draagt. Je zou bij Zoi dan ook een lagere impact verwachten dan MilestonePod aan je voet registreert.

Helaas krijg je de uitslag bij beide niet in absolute cijfers voorgeschoteld, maar in percentages. Bovendien heeft MilestonePod het over ‘hoe snel de belasting van de grond naar je voeten wordt overgebracht’. Dat klinkt dan toch ineens als een heel ander aspect.

In beide gevallen registreren de sensoren tijdens onze testlopen een lage impact (100 %). Zoi merkt daarbij op dat een lage snelheid voor een lage impact zorgt. Tja, we doen ons best...

Sneller
Als we verder graven, blijkt Zoi ook de impact in tijd te laten zien, met een belasting van rond de 3 g (g = valversnelling, 1g = 9,81 m·s−2).

Text, Line, Human settlement, Rectangle, Diagram, City, Skyline, Parallel, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

Ook nu weer is er een duidelijk verschil tussen de twee voorbeeld-runs te zien. Tijdens de loop in het langzamere tempo blijft de belasting constanter. En in de snellere run (grafiek 4) wordt de impact naar het einde toe steeds groter (terwijl het tempo iets zakte).

Daar is dus duidelijk een verschil op te merken. De vraag is ook of het erg is om meer belast te worden, wanneer je daarbij ook sneller loopt. Waarschijnlijk niet, tenzij er ineens blessures ontstaan. Bij herhaling zou dat uit de cijfers moeten kunnen blijken en je het signaal geven om je training en looptechniek toch iets te wijzigen.

Op basis van de genoemde afremming en impact (als de twee sensoren bij die laatste waarde het over hetzelfde hebben) zou verder wellicht een vergelijking kunnen worden gemaakt van de karakteristieken van twee loopschoenen. Echt goede metingen vereisen dan wel gauw een laboratorium-achtige opzet. Onze testen werden ingepropt tussen marathontrainingen, blessures en schoenentesten en gingen nog niet zover.

Mager beeld
Bij al dit getheoretiseer is het ook goed om op te merken dat je uiteindelijk een vrij mager beeld krijgt van wat je doet, en dat door het minieme formaat van het beeldscherm van je smartphone.

Blue, Colorfulness, Green, Text, Slope, Red, Line, Plot, Font, Orange, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

MilestonePod laat verder ook nog zien hoe hoog je enkel van de grond komt (en stelt: hoe hoger, hoe beter). Verder is in het verloop van de tijd te zien hoe je voetlanding fluctueerde van hiel naar mid- of voorvoet of andersom (grafiek 5).

Naast alle cijfers, overzichten en grafieken biedt MilestonePod je nog een extra analysemogelijkheden, ook al is die opnieuw binnen de beperkte contouren van het scherm van je smartphone.

De app van deze sensor geeft je bijvoorbeeld een gemiddelde van de laatste twaalf runs (grafiek 6).

Text, Line, Font, Diagram, Triangle, Parallel, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

De dalende trend is duidelijk iets om aan te werken.

Ook vergelijkt MilestonePod alle metingen met het tempo onderweg. Dat gebeurt door de bijbehorende grafieken over elkaar te projecteren, maar serieuze analyse is, zoals al gemeld, door het kleine display lastig.

Aan de ene kant zie je steeds je tempo (pace), daarnaast krijg je een beeld van je de andere metingen. Vooral de vergelijking met de loopefficiëntie (grafiek 7) zou je verder kunnen helpen. Dit totaalcijfer wijkt duidelijk af van de slotsom van Zoi en kan je iets meer inzicht over je hele run bieden.

Text, Red, Pink, Colorfulness, Line, Slope, Magenta, Font, Carmine, Orange, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD


Zoi geeft je aan het eind een soort aanbeveling (waarop je je aandacht moet gaan richten), verwerkt in een afbeelding zoals onderstaand (grafiek 8). Daaruit blijkt dat vooral het grondcontact een stuk beter kan.

Onduidelijk is nog of de eindscores van beide sensoren gerelateerd moeten worden aan jouw eerder behaalde waarden of aan de ultieme loopefficiëntie van ons allemaal (bepaald door de fabrikanten). Bij MilestonePod kun je online je cijfers vergelijken met anderen die deze sensor gebruiken. Op deze pagina vind je een fraaie reeks overzichten en hier de samenvatting van mondiale data uit 2016.

Line, Text, Diagram, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

Heilige graal
Tot slot kunnen we stellen dat de nieuwe generatie sensoren met veel thuisstudie je heel redelijk kunnen helpen om te begrijpen wat er onderweg gebeurt.

Zoi toont zich het meest ambitieus en wil je echt helpen je techniek te verbeteren, ook via audio-aanwijzingen onderweg. In de huidige variant geeft het merk nog beperkte techniekaanwijzingen, maar Zoi wil op dit punt in de toekomst aanzienlijke stappen maken.

Het geven van een advies over je looptechniek is een soort van heilige graal, waarmee momenteel veel ontwikkelaars druk bezig zijn en waarover druk gespeculeerd wordt. Zijn er werkelijk individuele aanwijzingen te geven, of moet je het toch allemaal zelf uitdokteren?

Voorlopig zal je het moeten doen met sensoren als die van MilestonePod en Zoi, die nu al heel behoorlijk werk afleveren. Bovendien is de eerste voor een luttel bedrag verkrijgbaar.

MilestonePod: www.milestonepod.com

Zoi: www.runteq.com