Muren vol glimmende schoenen in felle kleuren: de hardloopspeciaalzaak kan nogal overweldigend zijn. Hoe zorg je ervoor dat je met het juiste paar naar huis gaat? Natuurlijk kun je de medewerkers om hulp vragen, maar het is handig om zelf ook voorbereid te gaan winkelen. Zes tips van experts voor het vinden van goede hardloopschoenen.

1.Zorg dat de schoen aansluit bij je hiel

      We beginnen met de pasvorm in het hielgedeelte. De schoen moet erg goed aansluiten rond je hiel, maar mag niet strak zitten. Als je de veters aantrekt, maar niet vastknoopt, moet je voet zo uit de schoen kunnen glijden.

      Goed je veters strikken doe je zo

      Onderweg mag er enige beweging zijn van je hiel in de schoenen, maar dat mag niet oncomfortabel aanvoelen. Elke irritatie die je in de winkel voelt, zal tijdens het lopen nog erger zijn. Voel je dat je uit je schoen kunt glippen (wat bij je kleinste voet gemakkelijk kan gebeuren), gebruik dan ook het allerlaatste vetergat.

      2.Middenvoet: strak maar niet te

        Het middenvoetgedeelte moet goed strak zitten en stabiliteit geven. Als je ergens druk voelt of de schoenen zitten te strak, dan heb je meer ruimte nodig. Is het verder een geweldige schoen, probeer dan eens om de veters anders te rijgen voordat je naar een andere schoen kijkt.

        3.Voldoende ruim bij de voorvoet

          Je moet je voorvoet heen en weer kunnen bewegen zonder dat je over de randen van de inlegzool gaat. Je moet ook boven het breedste deel van je voeten zeker een halve centimeter ruimte hebben tussen je voet en het bovenwerk. Als de schoen voor jou te smal is, voel je vooral dat je kleine teen in de knel zit.

          4.Let op de lengte

            Onderweg verandert de lengte van je voeten. Ze zwellen op en ze zetten bij elke voetafwikkeling even iets uit. Zorg dus voor de juiste maat. Dat betekent dat er ongeveer een duimbreedte tussen je langste teen en het uiteinde van je schoenen moet passen. Die langste teen is niet altijd je grote teen. Iemand anders moet dat checken, terwijl jij keurig rechtop in je schoenen blijft staan. Je tenen moeten ook vrij op en neer kunnen bewegen, anders krijg je nog sneller blauwe teennagels.

            5.Buigen ze op de juiste plek?

              Controleer of de schoenen wel op de juiste plaats buigen. Houd de schoen recht boven de grond, pak het hielgedeelte beet, zet het teengedeelte tegen de grond en duw de schoen naar beneden. De schoen zou moeten buigen op de plek waar je voet dat ook doet, namelijk rond de bal van je voet.

              Buigt de schoen op een heel ander punt? Bijvoorbeeld meer naar het midden? Dan kun je wachten op blessures van je voetzool of voetboog. Buigt de schoen nauwelijks, dan krijgen je achillespees en kuit het te verduren.

              6.Volg je gevoel

                In de schoenen gaan staan, geeft onvoldoende uitsluitsel. Probeer ze echt hardlopend uit. Vraag of je even de winkel uit mag voor een testronde. Voelt het allemaal heel comfortabel, dan is er een grote kans dat je weinig blessures zult oplopen. De schoenen moeten je looppas ondersteunen en geleiden, niet sturen of veranderen.