Weet jij over jezelf of je platte of hoge voetbogen hebt? Waarschijnlijk niet, maar: als je weet wat voor soort voeten je hebt, kun je makkelijker de juiste hardloopschoenen vinden. Met deze makkelijke test kom je er snel achter.

Zo doe je de natte voetentest

Wat voor voet heb jij? Heb je misschien een holvoet, met een hoge voetboog? Of juist een platvoet? Er is een eenvoudige manier om er achter te komen hoe het met jouw voetboog is gesteld:

1: Giet een dun laagje water in een grote, ondiepe pan of bak.

2: Maak de onderkant van je voet nat.

3: Stap op een (leeg) vel papier en sta op dat been.

4: Stap eraf en kijk naar beneden.

Deze test kun je ook goed op het zand doen, of kijk naar je natte voetafdrukken als je uit de douche of het zwembad komt. Maak een foto van de afdruk zodat je die in de hardloopwinkel kunt laten zien. Gebruik ook deze tips om de juiste schoenen te kopen.

De verschillende voeten

Normale voetboog

Als ongeveer de helft van het gebied van je voetboog zichtbaar is, dan heb je de meest voorkomende voetafdruk. Meestal betekent dit dat je een voetboog hebt die van nature je lichaamsgewicht goed ondersteunt en normaal proneert onder belasting (de voet kantelt tijdens de landing altijd enigszins naar binnen als een natuurlijke schokdemper). De meeste lopers met dit patroon kunnen nagenoeg elk type schoen dragen.

Platvoet

Als meer dan de helft van de afdruk van je voetboog zichtbaar is, dan zakt je voet waarschijnlijk teveel naar binnen als je hardloopt. Dit werkt in eerste instantie als een schokdemper, maar bij meer dan gemiddeld naar binnen zakken worden je voeten en knieën onevenwichtig belast en heb je een verhoogd risico op blessures. Normaal gesproken zouden we in deze situatie schoenen aanraden met extra stabiliteit, bijvoorbeeld met wiggen die de voetboog omhoog duwen, stevigere zolen met verhoogde dichtheid of andere ondersteunende elementen. Ga voor persoonlijk advies langs bij een hardloopspeciaalzaak.

Holvoet

Als van het middendeel van je voetafdruk weinig of geen afdruk te zien is en je ziet alleen de hiel en de bal van je voet, dan is er sprake van een verhoogde voetboog of holvoet. Je voet zal bij het hardlopen waarschijnlijk niet naar binnen zakken, en werkt dus ook niet goed als schokdemper. Het ligt dan voor de hand om een schoen met goede demping te kiezen, met weinig of geen steun voor je voetboog en zonder speciale stabiliteitsfuncties.

Laat je adviseren

Deze test geeft je alleen een aanwijzing bij het vinden van de juiste schoen. Ga dus niet blind af op het resultaat. Hoewel veel lopers in de beschreven categorieën vallen, hebben sommige mensen platvoeten die stijf zijn en hebben andere hoge, maar juist flexibele voetbogen. Houd ook rekening met andere variabelen zoals gewicht, voetafwikkeling, loopervaring en persoonlijke voorkeur voor een bepaalde pasvorm.

Daarom moet je nieuwe schoenen altijd eerst passen en er een stukje op hardlopen voordat je tot aankoop overgaat. Een deskundige in een hardloopspeciaalzaak kan je helpen bij je aankoop door de juiste vragen te stellen over je loop- en blessuregeschiedenis, je oude schoenen te bekijken en je looptechniek te observeren. Als je erg blessuregevoelig bent, dan kun je het best een medisch professional raadplegen, zoals een fysiotherapeut of podoloog. Zij geven je advies over het model loopschoen en ook of je speciale inlegzooltjes nodig hebt. Uiteraard speelt de vorm van je voetboog daarbij een rol.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?