Hardlopen op de draaimolen

De industrie maakt weer een stap vooruit: een loopband met het oog van de meester.

maandag, 22 juni 2015, 16:04
Hardlopen op de draaimolen

De industrie maakt weer een stap vooruit: een loopband met het oog van de meester.

De meest indrukwekkende loopprestatie die ik ooit van heel nabij meemaakte, voltrok zich náást een atletiekbaan. Het was in Los Angeles dat Haile Gebrselassie in recordtempo voortraasde, terwijl hij tegelijkertijd ook nog enige uitleg over zijn training gaf. Niet dat ik pal naast hem liep, zo goed ben ik al een tijdje niet meer en eigenlijk ook nooit geweest.

Het was een tamelijk klein formaat loopband die dit kunststukje mogelijk maakte. Haile bestuurde met zijn hand het bedieningspaneel en zette nog even aan. Ongelooflijk hard. Zijn typische lach bleef, zijn zinnen werden woorden. Wat nog het meest imponeerde? Dat het in die loopband verborgen mechaniek die krachtsexplosie van het Ethiopische wonderkind aankon.

Met die gedachte werd ik vorige week gedropt aan de Adriatische kust van Italië. Technogym presenteerde hier het nieuwste snufje op het gebied van loopbanden (MyRun), helaas ontbrak Gebrselassie. Zelf loop ik veel liever (= altijd) in de buitenlucht. Wat wil je, als de natuur op 200 meter van je woonhuis volop loeit en klapwiekt? Bovendien kom je met goede kleding en schoenen in elk weertype een heel eind.

Bij de presentatie nabij het schilderachtige Cesenatico bleek de nieuwste loopband ook een waar wonderkind. Enkele interessante meetwaarden waar tal van wetenschappers mee stoeien en schoenfabrikanten op azen, zijn nu al voor de hardloper beschikbaar. Het is misschien even slikken om naar een fitnesscentrum te gaan – of je koopt ‘m zelf voor 2950 euro – maar je wilt vast ook wel eenvoudig te weten komen wat onderweg je pasritme en paslengte is? Of de verticale verplaatsing van je lichaamszwaartepunt?

Een beetje trainer kan met die data je loopstijl al aardig doorgronden. En ook Technogym doet een poging, door alle gemeten waarden te koppelen aan je snelheid en je vervolgens te belonen met de Running Rate. Dit is een in de wetenschap onbekende grootheid, die deels volgens een nog ‘geheim’ procedé wordt gemeten en becijferd. En deels door de camera op je tablet (niet bij de prijs inbegrepen).

Het is niet volstrekt helder wat die waarde voor je betekent. Klaar als een kontje is wel dat je hoger scoort naarmate je sneller loopt en dat een looptechniek met een hoog pasritme en een beperkte verticale verplaatsing je ook een betere waarde oplevert. Allemaal feiten waar je trainer ook blij mee zal zijn.

In ieder geval is het super om met de cijfers pal voor je ogen, zonder je loop te hoeven onderbreken, met je pasritme te spelen en het ideaal van 180 passen per minuut na te streven. Dat geeft ook volgens wetenschappers behoorlijke voordelen en waarschijnlijk ook een geringere kans op blessures.

Het Engelse treadmill heeft wel wat weg van draaimolen, maar het vernuft van deze nieuwste generatie loopbanden overtreft bijna alles wat je maar op een hedendaagse kermis zou verwachten. Van draaimolen naar saaimolen is maar een kleine stap, maar voor verveling moet je echt een andere loopband kiezen.

Zo kunnen de apparaten van Technogym draadloos communiceren met een app op je telefoon of tablet. En waar ter wereld je ook een gym instapt, je logt simpel in op je eigen schema dat Technogym voor jou in de cloud heeft gelanceerd. Ja, zelfs je trainer kan in theorie thuis via Skype meekijken met jouw verrichtingen, waar dan ook.
Vooralsnog is dat recht voorbehouden aan een personal coach van Technogym, die je daarvoor moet betalen. Veel lopers moeten zich verder juist afvragen of ze niet veel liever en beter ‘vrij’ op die loopband willen tekeergaan. Want die is van zichzelf toch eigenlijk ook een soort dwangbuis?

Van een ware schoenenprofessor pikte ik nog op dat de hardloopband bepaald geen vijand is van je loopschoenen. Het oppervlak van een goede loopband zorgt voor veel minder slijtage van je schoenzolen dan de ondergronden buiten. Wel loop je kans op een slijtagepatroon dat iets eenzijdiger is dan wat er buiten gebeurt, omdat je op de loopband een gelijkmatigere pas gebruikt. Schoenen met weinig profiel en een geringe demping (die krijg je deels cadeau van het apparaat!) zijn het meest geschikt voor de loopband.

Wist je trouwens dat het gebruiken van een hellingshoek of stijgingspercentage van bijvoorbeeld 1 procent een fabeltje is? De onderzoeker die daarmee op de proppen kwam, is verkeerd geïnterpreteerd (en toch wereldwijd geciteerd). Hooguit een klein, snel deel van de looppopulatie (4.30 min/km of sneller) heeft profijt van die verandering van je loopoppervlak.
Bedenk daarbij dat wereldwijd lang niet alle loopbanden exact dezelfde hellingshoek hebben als je die op bijvoorbeeld 1 graad zou willen instellen. Bovendien verandert bij die scheefstand ook nog eens de stijfheid van je loopoppervlak. Is dat wel wat je wilt?

Over dat oppervlak gesproken, Technogym heeft een nieuw type demper ontwikkeld dat zich aan je looppas aanpast naarmate je harder landt. Verder is in de app nog een muziekspeler verwerkt, die op basis van het ritme van je looppaas de bijbehorende muziek kan kiezen. Run to the beat.

Ten slotte een waarschuwing om niet te steunen op de rails aan beide zijden van de band om zo je loopbelasting te verlagen. Dat is een kwestie van een lastige, zo niet onmogelijke timing. Of je moet willen optreden in een hilarisch filmpje in DWDD.

Ysbrand Visser
22 juni 2015


Lees hier eerdere afleveringen uit Ysbrand Vissers Schoenenblog.