Innovatieve concepten en wetenschappelijke doorbraken... Ja, Kalenji heeft je in 2016 veel te bieden.

Met zeven Decathlon-winkels in Nederland en een veelvoud daarvan in België is Kalenji in de hardloopmarkt een merk om mee rekening te houden. Met een reeks aan innovatieve accessoires en een behoorlijke portie wetenschap doet het merk er zelfs een schepje bovenop.

Volgens het televisieprogramma Radar kun je gerust hardloopschoenen bij de Lidl kopen. Onder de meeste hardlopers is het echter not done. Al was het alleen maar om de ouderwetse looks.

Nog niet zo lang geleden gold dat ook voor de schoenen van Kalenji, het huismerk voor hardlopers binnen de Decathlon-keten. Toch is daar de laatste jaren veel veranderd. De schoenen van Kalenji ogen misschien nog niet heel sjiek, maar de technieken aan boord zijn wel van een goed niveau. Vandaar dat de schoenen in de testen een aardig woordje meespreken. Samen met de lage prijzen (70/80 euro) maakt dat het Franse merk een steeds serieuzere concurrent op de loopmarkt.

Wereldwijd
Het in Lille gevestigde Decathlon zwemt bovendien stevig tegen de stroom in, zo bleek bij de presentatie van de collecties voor 2016, onlangs in Portugal. Waar de detailhandel steeds zwaarder gebukt gaat onder het internetjuk, opent Kalenji wereldwijd steeds meer winkels (bijna duizend nu). Onlangs zelfs twaalf stuks in twaalf dagen tijd. Een onwaarschijnlijke logistieke operatie.

Hardlopers zullen ook in 2016 vaker de weg vinden naar de Kalenji-producten. Met verrassende innovaties zoals een licht wedstrijdshirt met daarin een ruimte met venster voor je startnummer (foto onder). De kledingcollectie voor trailrunners, in Frankrijk helemaal een populair onderdeel, is ook bijzonder. Met veel vakjes in de shirts, shorts, tights en rokjes voor sleutels, telefoon, gelletjes en zelfs kleine bidons.

kalenjipinterest
FOTO: KALENJI

Neem je water mee in een rugzakje, dan kun je binnenkort profiteren van een handige waterpomp. Zo hoef je geen energie te spenderen aan het opzuigen van het water, terwijl je al zo zwaar ademt. Het spotgoedkope attribuut past op nagenoeg alle in omloop zijnde slangen van waterreservoirs.

De trailschoenen van Kalenji kregen deze winter een update met verbeteringen op kleine punten. De Kiprun-wegcollectie is sterker veranderd. Het opvallendste aspect voor de trouwe koper van Kalenji is het nieuwe dempingmateriaal, dat zachter en comfortabeler is, maar toch ook veerkracht vertoont. Dat merk je eerder in het model Kiprun SD, dat dynamischer is dan de Kiprun LD, de grote, stabielere broer.

Minder blessures
In de collectie van Kalenji is het model Kiprun MD verdwenen en is een opmerkelijke techniek toegevoegd. Dankzij baanbrekend onderzoek van een gespecialiseerd instituut in Luxemburg is voor het eerst ontdekt dat je met aanpassing van je schoenen wel degelijk blessures kunt voorkomen.

De onderzoeksgroep van dr. Laurent Malisoux werkte (dubbelblind) met lopers met allerlei soorten voettypen en in veel gevallen bleek het door Kalenji geleverde model minder blessures op te leveren. Werd er ook naar het voettype gekeken, dan waren overproneerders de gelukkigsten (minst geblesseerd).

Kalenji maakte eerder geen onderscheid tussen neutrale en overpronatieschoenen en doet dat nu opnieuw. De techniek werkt voor iedereen. De gebruikelijke verharding is echter niet onder de hiel, maar onder de bal van de voet aangebracht (afbeelding B). Tevens is een klein ondersteunend kunststof beugeltje onder de binnenkant van de middenvoet aangebracht (mediaal, afbeelding A).

Kalenjipinterest
FOTO: KALENJI

Overproneren
Daarbij moet vermeld worden dat je nog steeds stevig kunt overproneren met deze schoenen, maar dat de correctie onder het voorvoetgedeelte kennelijk de blessures voorkomt. Feitelijk produceert Kalenji dus wel een corrigerende schoen, maar stelt op basis van het onderzoek van Malisoux dat de effecten voor iedereen gelden. Andere onderzoekers zullen dat alles binnenkort graag willen testen en ook bewijzen (of weerspreken).

Het zijn voorlopig gewaagde conclusies, maar in zijn soort is de studie van Malisoux erg goed uitgevoerd. Bovendien verklaarde de 'vader van de overpronatie', de vermaarde professor Benno Nigg, ons desgevraagd dat hij de afgelopen jaren vergelijkbare resultaten heeft gevonden. En dat is misschien wel het opmerkelijkste van de zaak, omdat deze bedenker van het overpronatieconcept er zelf in 2001 afstand van nam.

Even opmerkelijk is het dat juist een minder bekend merk als Kalenji ermee voor de dag komt. Chapeau.