Kussen voor de Nike LunarEpic

Een loopschoen als sok of toch een sok als loopschoen?

donderdag, 3 maart 2016, 13:00
Kussen voor de Nike LunarEpic

Je hoeft niet lang na te denken om bovenstaande vraag te beantwoorden. Maar toch…

Natuurlijk, je herkent onmiddellijk een dikke dempende zool onder de Nike LunarEpic. Toch is het model onmiskenbaar een nieuw type loopschoen. Dankzij de hoge, flexibele schacht om je enkels krijg je ineens een heel ander soort schoenen aan je voeten dan je gewend bent.

Het is daarbij de vraag wat je meer intrigeert: die schoensok of de opmerkelijke schoenzolen? Kijk maar eens goed naar de foto’s. Grote kussens op essentiële plaatsen vormen dempende elementen die er ook nog eens kek uitzien.

Nike LunarEpic beide

Oogstrelend

Dat laatste was meteen het eerste dat mij trof, toen we ruim voor de introductie (op donderdag 3 maart in Berlijn) al mochten kennismaken met de LunarEpic. Net als ruim tien jaar geleden met de Free-serie lijkt Nike een model te lanceren dat fiks afwijkt van traditionele loopschoenen. Daarbij worden opmerkelijke eigenschappen gepaard aan een modern, strak design.

Ik zie en hoor dan meteen weer de toenmalige Nike-woordvoerder Hans Koeleman – ja, de steeplechaser. Hoe hij worstelde met een interne strijd bij Nike over de doelgroep van die Free’s. Koeleman zag het goed: de ongelofelijk soepele en lichte Free was een revolutionair model (maar niet bedoeld voor al te lange afstanden). Beiden zagen we echter ook aankomen dat de looks van de Free een heel ander niet-sportief publiek zou aantrekken. En dat was niet wat de sportiefste tak van het Nike-concern in eerste instantie beoogde. De schoenen moesten niet een te modieus publiek aanspreken en zo verloren gaan voor de loopsport. De marketingafdeling zag echter wel degelijk kansen voor het model – en terecht. De Free bleek een bestseller op beide terreinen: sport en fashion.

Fashion

Functie en vorm bleken uiteindelijk goed samen te gaan. En zo zagen veel fraaie en geslaagde Free’s, in allerlei variaties van kleur en functionaliteit, het licht. Hetzelfde gevoel bekruipt me bij de LunarEpic, waarbij ik vermoed dat fashion dit keer iets meer de overhand zal krijgen. Wat Nike niet echt zal betreuren, want in welke categorie – denk je – verkoopt het merk de meeste schoenen? Niet aan de ware hardloper natuurlijk.

Nike LunarEpic Flywire

Wat je dan met de LunarEpic aan je voeten krijgt? Een schoen met een opmerkelijke tegenstrijdigheid. Terwijl je hem zo makkelijk aantrekt – ja, als een soepele sok – is het veteren juist lastig. Het is een probleem dat al eerder bij Nike opdook. Aan de zijkant van het bovenwerk zijn sterke Flywire-draden aangebracht, maar de lusjes waar de veters doorheen gaan (om de draden mooi strak te trekken) zijn te glad. Daardoor glijden de veters gemakkelijk ‘terug’.

Het kost zo behoorlijk wat moeite om het zaakje vast te zetten en dat is wel nodig ook, want de rest van het geweven bovenwerk is enorm flexibel en soepel. Aanvankelijk voel je die twee keer twaalf Flywire-draden nog door de stof heen, maar dat blijkt bij het lopen geen enkel probleem. Ook de eerste instabiliteit die je voelt, verdwijnt grotendeels. En zo merk je nauwelijks dat je nog iets aan je voeten hebt. Zoals een sok?

Stabiel

Het onzekere gevoel – ik was midden in een marathonschema huiverig om de schoenen te testen – wordt onderweg weggetoverd door een soepel bewegend, lichtgewicht apparaat. Waarbij opgemerkt dat de schoenen ongetwijfeld nog beter tot hun recht zullen komen onder lichter dan gemiddelde lopers met een neutrale en efficiënte tred.

De magere stabiliteit (bij wandelen) wordt mede veroorzaakt door die grote dempende kussens op de buitenzool. Ze zijn gesitueerd op natuurlijke plaatsen onder (en gelijkend op) je voet. Deze met lasertechnieken gesneden elementen zorgen onderweg, samen met het populaire Lunar-dempingmateriaal, voor een veerkrachtige en adequate schokdemping. De vraag is wel wat die dempende ringen nog kunnen uitrichten als na verloop van tijd vuil zich in de dunne groeven ophoopt. Of ga je dat telkens keurig en minutieus met een mesje of schroevendraaier verwijderen?

LunarEpic sketch

Het lasergestuurde mes is ook toegepast op een andere noviteit van Nike in de schoen. Aan de zijkant van de tussenzolen zijn flinterdunne, horizontale groeven gesneden. De smalle open ruimtes die overblijven bieden je misschien enige demping (dat is althans de bedoeling), maar is mogelijk de oorzaak van het eerste instabiele gevoel. Bij het hardlopen zelf bleek dat echter geen issue, mede dankzij de brede basis van de buitenzool. Meer testen moeten uitwijzen of de verschillende kwaliteiten ook op de lange termijn standhouden.

Nike heeft de bijzondere sok-techniek al eerder in voetbalschoenen toegepast en zag om zich heen daarvan kopieën verschijnen. Niet gek dus dat nu deze loopschoen ermee aan de haal gaat. Nu jij nog.

 

Update 4 maart 2016:

  • De verkoopprijs: € 180.
  • Extra testen (16 km) leverden prima ervaringen op.
  • Een uitgebreide analyse en interview met een Nike-deskundige volgen begin volgende week op deze site.

Tijd voor nieuwe schoenen? Lees in ons nieuwe maartnummer (dat je hier zonder verzendkosten kunt bestellen) de Grote Schoenenspecial van het voorjaar 2016, waarin 32 nieuwe modellen worden besproken.