Kwieke collectie

Afgezien van Olga Commandeur ken ik weinig oud-topatleten zonder fysieke mankementen.

vrijdag, 20 juni 2014, 15:44
Kwieke collectie

Afgezien van de dagelijks, vrolijk op televisie huppelende Olga Commandeur (55), ken ik weinig voormalige topatleten zonder fysieke mankementen.

Het is meteen een mooi excuus voor de laatste plaats die ik deze week innam in een Europees veld van vakjournalisten, die waren afgekomen op een schoenenpresentatie van Nike in het Londense Lee Valley Athletics Center. En plots 150 meter moesten sprinten. Zelden was het programma van dit soort gelegenheden zó intensief als nu en liepen de collega’s zo snel. Gelukkig gebeurden er geen ongelukken.

De plaats delict was een belangrijke uitvalsbasis van de Britse topatleten, waar ongetwijfeld een hoop voetstappen staan van nog zo’n gemankeerde oud-atleet, Charles van Commenée. Die overigens als atleet veel minder top was dan als coach. Met Hannah England (foto boven) in ons gezelschap, een oogstrelend mooi lopende winnares van WK-zilver (2011, 1500 m), werd de toon gezet. Dit was serious business.

Ik mocht nog van geluk spreken, want ik liep de dag erna nog steeds pijnvrij rond en hoefde ook niet aan de kant te blijven zoals oud-wereldkampioen Steve Cram. Die in de coulissen vertelde dat hij een achillespeesoperatie achter de rug heeft. Zoals vaker hield hij een interessante uiteenzetting over alles wat maar met de sport te maken heeft. Van zijn grote gebrek – naar de tribune wijzende voeten terwijl de finish recht voor je ligt – tot aan de barre toestand van de atletieksport op Engelse scholen. Ik had hem moeten vragen of hij de toestand in het Nederlandse onderwijs kent.

De ernstige toon van dit alles contrasteerde fiks met de vorige Nike-presentatie (Free) in april. Dat had alles te maken met de schoenenlijn die dit keer werd gepresenteerd, met daarin verstopt het verbeterde veerkrachtige Zoom Air-kussen. Nike wil niet alleen de categorie trendy lopers aanspreken, maar zich zo ook weer richten op het brede loperspubliek. Serieuze sport met de schoenmodellen die daar als vanouds bij horen.

Mocht je ze vergeten zijn, de Vomero en de Structure Triax zijn nog alive and kicking. En dat geldt helemaal voor de nieuwe, iets stugger geworden 31ste Pegasus. Die inmiddels heel wat kwieker is dan de voormalige parttime verkoper in een hardloopspeciaalzaak en oud-atleet, die ooit nog de eerste Pegasusjes verkocht:

Ysbrand Visser
[20 juni 2014]