Loopschoen met halve zolen

Een schoenzool in twee delen, is dat de kracht van de nieuwe Ampla Fly?

donderdag, 2 juni 2016, 11:31
Loopschoen met halve zolen

In de loop der jaren werden heel veel trucs en innovaties bedacht om een doorbraak te forceren op de loopschoenmarkt. Adidas heeft er vele gelanceerd, maar er zijn ook minder bekende merken die opvallen door hun ontwerp.

Spira shoe

Zo hadden we op de redactie al schoenen met ingebouwde veren (Spira Footwear).

 

 

enko klein

 

 

Sinds maart 2015 wachten we al op de heuse schokdempers van het Franse merk Enko.

 

Zcoil kl

 

 

De schoenen van Z-Coil hebben we maar niet eens aangevraagd.

 

 

Ondertussen lukte het Ampla wel om de Fly te produceren. Wat geen sinecure was, want tussen de eerste presentatie, eind 2014, en het moment dat wij de schoenen ontvingen, zat nog een kortstondig faillissement.

ampla halvezool klSpringplank
De Ampla Fly is een schoen met daarin een nieuw verend element (nummer 5 op de afbeelding onder). Deze carbonconstructie onder je voorvoet, heeft iets weg van de springplank uit de turnsport. Telkens als je erop landt, wordt het bovenste deel van de vering ingedrukt en ‘opgeladen’. Bij het afrollen en afzetten geeft het systeem de opgeslagen energie terug aan jouw voeten.

delen zool amply Fly

Versnelde afrol
Is dat ook zo? Laboratoriumtesten zullen ongetwijfeld laten zien dat die mechanica klopt. Maar onder de individuele voet is dat toch telkens anders. Het is maar hoe en waar je landt en hoe jouw voetboog nog wel of niet actief is.

Wij merkten bij wandelen op de Ampla Fly duidelijk een soepele, versnelde afrol (voetafwikkeling). Iets dat je niet zou verwachten van een schoen die ogenschijnlijk onder de middenvoet een vreemde breuk heeft.

Dit is hoe Ampla zelf de werking van de Fly uitlegt.

Als je op het model gaat hardlopen, krijg je met heel veel meer sensaties te maken. Ik heb het drie keer aangedurfd en dat ging steeds een stuk beter. De eerste keer strandde ik echter op nog geen dertig meter van de voordeur. Au, de harde schoenen deden gewoon pijn. En midden in de zo gevoelige marathonvoorbereiding bleven ze vervolgens enkele maanden in de kast staan.

Slijtage
slijtage amplaflyDe keren daarop bleek het steeds beter te gaan. Zo bleek de Fly een stabiele schoen met een keiharde zool, die je het minste voelt als je op de voorvoeten landt en loopt. Dat harde gevoel wordt vooral veroorzaakt door het gebruik van carbon met een harde dempende zool die de klappen niet voldoende absorbeert. De buitenzijde van die demping vertoont echter wel slijtage bij het iets slepen van de zool over de grond (zie foto). De combinatie van zool en carbonelement zal nog duidelijk moeten worden verbeterd.

Voorvoet
Als je meer op je voorvoeten landt, maak je minder gebruik van de verende capaciteiten van de schoenen. Die kun je het beste vanaf de achtervoet aanspreken, maar dan ervaar je ook een forse dreun tijdens het lopen. De schoenen lopen uiteindelijk wel makkelijk weg, maar geven niet zo veel energie terug als je zou hopen.

Het bovenwerk van het model, naar keuze in rood of zwart, is verder vrij stevig en biedt de voet behoorlijk veel volume. Dat geldt vooral voor het hielgedeelte dat niet perfect aansluit.

Toekomst
Is dit ten slotte de schoen van de toekomst, die je records gaat opleveren? Een antwoord zou kunnen zijn: hoeveel vergelijkbare innovaties zie je tegenwoordig nog op de weg?

Je kunt de Ampla Fly voor $ 120 bestellen via de website van Ampla Sport (niet goed, geld terug).

 

Naast aparte hardloopschoenen kent de schoenenwereld nog wel meer vreemde vogels:

https://www.youtube.com/watch?v=2_ev8FkjKJ8