Het aloude spreekwoord ‘Wie de schoen past, trekt hem aan’ geldt zeker niet voor het kopen van hardloopschoenen. Daar komt namelijk wat meer bij kijken. Ook als het kopen, of het klikken op de 'bestel nu' knop zo simpel lijkt liggen de valkuilen om de hoek. In dit artikel vertellen wij wat de meest gemaakte fouten zijn bij het kopen van een nieuw paar hardloopschoenen zodat jij ze niet (meer) hoeft te maken.

5 veel gemaakte fouten bij het kopen van hardloopschoenen

1. Je kijkt te veel naar de looks

      De aankoop van schoenen wordt de laatste jaren steeds vaker bepaald door de looks van de schoenen. Is het design of de kleur onweerstaanbaar? Je bent verkocht! Vaak blijken juist die schoenen een paar maanden later toch wel wat pijn te doen. Als je schoenen koopt, laat je dan leiden door een fijne pasvorm en functie, niet door fashion.

      2. Je koopt je schoenen op een verkeerd tijdstip

      Als je in de ochtend doelgericht op een schoen(maat) afgaat, kun je aan het eind van de middag wel eens van een koude kermis thuiskomen. Het is een gegeven dat je voeten in de ochtend lichtjes beginnen op te zwellen en rond vier uur ’s middags hun maximale omvang bereiken. Als je juist dan gaat hardlopen, kunnen je schoenen wel eens te klein blijken te zijn. Let daarop bij het kiezen van de juiste maat. Koop dus liever ’s avonds je hardloopschoenen.’

      3. Je koopt je schoenen te strak

      Vooral vrouwen houden liever vast aan een zo klein mogelijke maat, want die ‘stoomboten’ ogen niet echt fraai. De ruimte in het teengedeelte van de schoenen moet zo groot zijn, dat je als het ware met je tenen piano kunt spelen. Want als de schoenen te strak zitten, kun je zomaar te maken krijgen met blaren of zwarte teennagels.

      4. Je kiest je eigen maat

      Loopschoenen komen niet met een standaard maatvoering uit de fabriek. Een maatje 40 kan bij Nike zomaar anders zijn dan bij ASICS of New Balance. De maattabel is telkens weer anders en ook binnen de fabriek verloopt het productieproces niet altijd optimaal. Houd dus niet vast aan je eventuele ‘standaard’ maat.

      5. Je vraagt niet om korting

      Als je klaar bent om te betalen, vraag dan of er kortingen beschikbaar zijn voor leden van een (atletiek)vereniging. De meeste speciaalzaken bieden kortingen van 10 tot 20 procent; zo verdien je de kosten van je lidmaatschap deels weer terug!

      Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?