Pump up de schoen

Een schoen met pomp die je een persoonlijke pasvorm oplevert. Werkt dat?

maandag, 13 juni 2016, 11:37
Pump up de schoen

De ZPump Fusion 2.0 is een schoen uit de stal van Reebok die behoorlijk afwijkt van wat je gewend bent.

We hebben al een jaar of twintig diverse varianten van de loopschoen met pomp de revue zien passeren. Steeds opnieuw probeert Reebok het eigen specialisme aan de man te brengen, maar een doorbraak in running hebben we nog niet eerder gezien.

Op zich is het mechanisme en het idee erachter eenvoudig. In het binnenwerk van de schoen bevindt zich een geraamte van holle kamers en banen. Dat geheel vind je terug rondom je enkel en kun je vullen met lucht. Daardoor sluit de schoen nauwer aan en biedt je een perfecte, individuele pasvorm.

DReebok Pumpe bolvormige knop aan de buitenkant van het bovenwerk is de pomp, het kleintje ernaast is bedoeld om de lucht weer te laten ontsnappen.

Zuchtje
Het systeem werkt echter nauwelijks. Hoe we ook pompen, er komt maar een minimale hoeveelheid lucht in de schoenen terecht. Het bewijs daarvan blijkt na afloop als we de lucht met het kleine knopje laten ontsnappen. Het is een zuchtje van niks.

Tijdens het lopen hebben we het ook diverse malen geprobeerd en het moet gezegd: in de schoen met de grootste voet sloot het binnenwerk (aanvankelijk) redelijk aan. We meenden ook de drukopbouw van het opblaasbare binnenwerk te voelen.

De andere (kleinere) voet bleef losser in de schoen zitten, want de pasvorm van het model is standaard natuurlijk vrij ruim (om die zelf te kunnen aanpassen met de luchtkamers). Zo kwamen we uiteindelijk bij onze tweede testrun met een vrij ruim- en loszittend paar schoenen thuis.

Dikke sok
pump met veters294Het is verder opmerkelijk dat je middenvoet volledig verpakt wordt door het bovenwerk van de schoen, zonder tussenkomst van een tong. Alsof je in een dikke sok stapt, met daarboven lusjes die je met de veters aantrekt. Daarmee kun je je voeten behoorlijk goed vastzetten en het voelt erg comfortabel.

Deze fijne techniek zouden meer fabrikanten moeten toepassen. Extra aandacht moet er dan wel zijn voor de pasvorm rond de enkel. Want omdat de pomp niet naar behoren functioneerde, bleven de achtervoeten uiteindelijk te losjes zweven in de schoenen.

Probeer de pomp zelf in de winkel en je weet of die het bij jou wel goed doet.

Vleugje demping
Blijft de vraag of je dan wel fatsoenlijk kunt hardlopen met deze ZPump Fusion 2.0? Onze test verliep niet onprettig. Snel werd duidelijk dat je een niet al te dikke, hard dempende zool onder je voeten hebt, met daarbij een vleugje aangename demping.

pump bovenwerk
Onderweg rees de vraag waar dat dan inzat, want het is een zool uit een stuk, waarbij het materiaal geen bekend karakter vertoonde. De clou zit hem in een tussenzool die met een koolzuurhoudend gas is ingespoten. Die techniek kenden we nog niet, maar heeft onmiskenbaar mogelijkheden.

Het resultaat is een vrij stevige zool, die veel weg heeft van de minimalistische zolen die we een aantal jaren geleden vaak zagen opduiken. Die hebben meestal een langere levensduur en functioneren prima als je eenmaal gewend bent aan de wat hardere demping.

Kort en snel
We adviseren tot slot de meeste lopers om hun langere duurlopen op schoenen met zachtere zolen te doen. Deze Reebokken kun je dan inzetten voor snelheidswerk en kortere wedstrijden.
Als ze goed passen, tenminste.

Bekijk in het filmpje wat er precies in de ZPump Fusion 2.0 van Reebok verstopt zit.

De Reebok ZPump Fusion 2.0 is in veel modieuze designs te koop voor € 120 (adviesverkoopprijs).

Op Runnersweb publiceren we regelmatig schoenentesten en -nieuws. Je vindt die kopij op runnersweb.nl/loopschoenen.

 

Afbeeldingen: Reebok en Runner’s World