Radicale vernieuwing zool Nike Free

Auxetisch kunststof in zool beweegt mee met hardlopende voet.

donderdag, 7 april 2016, 12:00
Radicale vernieuwing zool Nike Free

Twaalf jaar na de introductie van de eerste Free krijgt het baanbrekende model een compleet andere zool.

De Free-collectie werd al eerder voorzien van nieuwe, uiterst flexibele zolen, maar dit keer is er meer aan de hand. Nike introduceert vandaag de Free RN Motion Flyknit met daarin een zool die zich anders gedraagt dan we bij het gebruik van normale dempingmateriaal gewend zijn.

In de woorden van Nike zet het materiaal iets uit op het moment dat je de zool met je voet belast. De verandering van het materiaal is in de breedte ongeveer twee keer zo groot als in de lengte.

Zool Nike Free 2016 600

De zool zet zo in de lengte een schoenmaat uit en wat vooral belangrijk is: de schoen beweegt nog natuurlijker mee met jouw specifieke voet. En daar is het Nike, met de Free-collectie, uiteindelijk allemaal om te doen. Dat voeten zelf ook uitzetten tijdens het hardlopen wordt dankzij moderne meettechnieken steeds duidelijker zichtbaar.

Groei

Nike plakt de term auxetisch op het materiaal, een term die vooral duidt op ‘groei’. Op dit wetenschappelijke filmpje (geen geluid) wordt het gedrag van auxetisch materiaal getoond.

De bijzondere aard van dit soort materialen is al eeuwen bekend, maar pas sinds een jaar of veertig is er voor de toepassing interesse. Het vreemde gedrag ontstaat niet door specifieke chemische stoffen, maar door de bouw (structuur) van het materiaal.

Grote voordelen van deze soort kunststof zijn de lage dichtheid van de structuur (wat sportzolen lichter kan maken), de elasticiteit (dus fijne demping) en de sterkte van de gebruikte vezels.

Nike Free 2016 600

De Free blijft vooral een trainingsschoen die je op kortere afstanden kunt gebruiken om je voeten te versterken. Voor enorme stukken hardlopen kun je beter de vorig jaar gelanceerde Free RN Distance aan je voeten doen.

Check hieronder de gelikte promo-video van Nike.

We hebben de schoen nog niet kunnen testen en zullen binnenkort zorgen voor een update van dit nieuwsbericht.