Slimme schoenen van Under Armour

De Amerikaanse sportfabrikant Under Armour komt met een volstrekt nieuwe en slimme loopschoen op de markt.

maandag, 29 februari 2016, 12:30
Slimme schoenen van Under Armour

In de nieuwe smartshoe van Under Armour, die deze week wordt gelanceerd, zijn sensors en chips verwerkt, die je trainingsgegevens bijhouden.

De chip, die iets kleiner is dan een muntstuk van 10 cent, zit in de zool van de schoen verwerkt. Deze kan draadloos communiceren met de MyMapRun-app op je smartphone.

Wanneer je de schoenen aan hebt en sneller dan 6.50 minuten per kilometer loopt, begint de chip jouw training automatisch te meten. Dankzij de ingebouwde versnellingsmeter kun je tijdens je training op je smartphone je snelheid, afstand, pasritme en tijd zien, zelfs wanneer je op een loopband loopt. Als je je telefoon niet wil meenemen, laadt de chip de data automatisch naar je telefoon als je thuis bent gekomen.

650 kilometer

Wanneer je langer dan drie minuten bent gestopt met bewegen, zet de chip zich automatisch uit om de batterij te sparen. Volgens de ontwerpers van de chip zou de batterij daardoor bijna drie jaar meegaan, wat waarschijnlijk langer zal zijn dan de levensduur van de schoenen zelf.

Een handige ingebouwde functie geeft je een waarschuwing wanneer je meer dan 650 kilometer met de schoen hebt gelopen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over vanaf wanneer je kunt overwegen om nieuwe schoenen te kopen.

Het systeem is alleen ingebouwd in de Speedform Gemini 2 RE, maar in de toekomst wil Under Armour de chip in al haar schoenen toepassen.

De Speedform Gemini 2 RE zal 150 euro kosten met chip, en 130 zonder.

 

  • Test

De originele Speedform Gemini is net getest in de nieuwste Schoenenspecial in het maartnummer (2016) van Runner’s World.

Hier enkele details daaruit:

  • Je voeten worden volop vertroeteld door het samensmeden van de inlegzool en het bovenwerk tot één geheel.
  • De forse, zacht dempende tussenzool bezit behoorlijk veel elastische kwaliteiten.
  • Deze Gemini is veel comfortabeler dan eerdere modellen uit de Speedform-collectie.
  • Door de erg zachte tussenzool onder je hiel, zullen met name middenvoetlanders zich erin thuis voelen (vooral lopers met een hogere voetboog).

Tekst: Michiel Baetens en Ysbrand Visser