Test: smartschoen van Under Armour

Slimme sensors zijn in de loopsport niet meer weg te denken, maar je kunt ze wel weg stoppen.

donderdag, 13 juli 2017, 14:09
Test: smartschoen van Under Armour

Record Equipped

Under Armour is een firma die met fraaie, technische sportkleding een groot marktaandeel veroverde en nu ook de schoenenmarkt probeert te penetreren.

Under Armour ArchiTech

De specifieke Under Armour-kwaliteiten zie je meteen terug in het superieure bovenwerk van de schoenen, maar de fabrikant wil meer. En verder.

Dat bewees het bedrijf vorig jaar al met de beperkt verkrijgbare (96 stuks) allround trainingsschoen ArchiTech, die werd voorzien van een 3D-geprinte zool (rood).

De opvolger, de ArchiTech Futurist, werd eind maart gepresenteerd in een gelimiteerde oplage van 300 stuks (à 300 dollar). Om onderstaande zool te printen is de fabrikant wel een dag bezig.

Under Armour ArchiTech Futurist

Sensor
Under Armour kocht eerder voor bijna een miljard (!) dollar drie running apps en presenteerde vervolgens ook de eerste echte, moderne smartschoen in de running markt, de Speedform Gemini 2 Record Equipped. Met een sensor in de tussenzool die naadloos samenwerkt met twee speciale apps.

Onlangs stuitten we alweer op de tweede versie van deze schoen, die wat de techniek betreft niet wezenlijk veranderd is. Met de twee, door ons geteste smart modellen Gemini 3 en Europa, koop je vooral een nieuw type schoen.

Speedform Gemini 3 RE

Drop lager
Ten opzichte van de eerste Gemini is de schoen erg veranderd, waarbij twee zaken in het oog springen, de drop en de demping. De Europa is daarbij een broertje van de Gemini, die extra veel correctie en stabiliteit aan je voeten biedt.

De drop in beide modellen is aanzienlijk lager (vlakker) geworden. In de eerste versie was het hoogteverschil tussen de zool onder de achter- en voorvoet zo groot, dat het bijna leek alsof je naar beneden viel. Dat is nu stukken beter.

Verder is de hoeveelheid demping enorm verhoogd en ook verhard. Dat laatste noemt Under Armour ‘charged’: je laadt als het ware de zool op en die geeft je de energie deels weer terug.

Speedform Europa RE

Die dempende zool levert je, mits met het juiste gewicht en looptechniek, een fijne veerkrachtige run op. Beide modellen passen wat dat betreft wel het beste aan de voeten van zwaardere lopers.
Vooral met de corrigerende elementen van de Europa is het is een fors pakket materiaal, dat voor lichtere lopers als een klomp kan aanvoelen. Aan de geschikte voeten blijkt de Gemini echter heerlijk te lopen en een goede afwikkeling te leveren.

Strakke hielkap
Om tegemoet te komen aan de klachten over de strakke hielkap in eerdere modellen van Under Armour, waardoor de achillespees onder druk kwam te staan, adviseert het bedrijf nu om de schoen eventueel een maatje groter te kopen.

In onze versie bleek dat geen klachten op te leveren, maar wel een heel ruim voorvoetgedeelte. Doordat de voet rond de wreef door het bovenwerk goed wordt vastgezet, levert dat bij gemiddelde voeten geen enkel probleem op, wel bij smallere.

Cupvorm
Dat bovenwerk bezit twee opvallende kenmerken, duidelijk een gevolg van Under Armours obsessie voor kleding. In het middenvoetgedeelte is compressiemateriaal verwerkt (vandaar dat goede vastzetten van de wreef) en een beha-fabriek kwam eraan te pas om een cupvorm te fabriceren, die het bovenwerk zo mooi in model houdt.

Opvallend is verder het ontbreken van een inlegzool boven het voetbed, wat het comfort aanzienlijk verhoogt. Misschien dat een smalle voet er dankzij de toevoeging van een eigen inlegzool alsnog goed in past.

Vlekkeloos
De ingebouwde techniek, een kleine, ronde zes-assige bewegingssensor, werkt vlekkeloos. Je moet wel eerst twee apps downloaden, die van Under Armour zelf en de bekende MapMyRun-app, ook een onderdeel van het bedrijf. Het koppelen hiervan aan je schoenen verliep dankzij Bluetooth dit keer simpel en in een oogwenk.

In de eerste versie werden we nog op een dwaalspoor gezet door de Under Armour-app, die erg fraai oogt, maar je als loper niet heel veel informatie biedt. Het is meer je dagelijkse partner die, mits de hele dag gebruikt en met info gevoed, ook je stappen en calorieën in overzichten verwerkt. Ook andere sportieve activiteiten kun je er in kwijt (fiets- en loopkilometers staan zomaar naast elkaar) en dat geldt ook voor je slaap. Ondertussen heeft dat niets meer met je schoenen te maken of ga je daar ook mee naar bed?

Actuele weer
Ben je meer geïnteresseerd in je loopcijfers, dan ben je toch vooral aangewezen op de MapMyRun-app. Deze presenteert je data die je waarschijnlijk ook al van andere apps kent. Ook connecties met veel andere systemen zijn mogelijk, zoals horloges van Garmin, Polar, Suunto en TomTom en ook het platform van Nike+.

We testten het systeem ook naast een TomTom-horloge en de data bleken goed overeen te komen, dus de Under Armour-sensor doet het prima. De gegevens afkomstig van het onzichtbare systeem tonen onder meer je route, kilometertijden, pasritme, verbrande calorieën (schatting) en het weer op dat moment. Hé, die laatste waren we in onze geteste apps nog niet eerder tegengekomen.

Uitgebreide coach
De geleverde info blijft wel iets achter op de mogelijkheden die sommige geavanceerde apps tegenwoordig bieden en mist ook de social component van bijvoorbeeld Strava. Je kunt je inspanningen echter wel delen met je Facebook-vrienden en er is een uitgebreide coachfunctie op basis van jouw keuze voor intervallen, tempo, snelheid, afstand of duur. Een sprongtest vooraf voedt het systeem nog beter met informatie over je actuele vorm.

Die jump test werkt zo:

Verder kun je de frequentie van de signalen of stem van je virtuele trainer gemakkelijk instellen en veranderen. Er is ook nog een live-tracking functie aan boord, zodat anderen kunnen zien waar je loopt.

Zonder apps
Je kunt de schoenen zelfs zonder apps of telefoon gebruiken, maar dan gaat de meting misschien al lopen vanaf het moment dat je de schoenen aantrekt en bijvoorbeeld nog wat ronddrentelt. Dat is echter waarschijnlijk niet wat je wilt.

Het systeem zou inmiddels overigens moeten starten vanaf een snelheid van iets sneller dan zeven kilometer per uur. Start liever zelf de MapMyRun-app aan het begin van je run en check of je in het rood ‘Record Equipped’ ziet staan voordat je wegloopt. De accuratesse van de metingen profiteert dan ook nog van de GPS van je telefoon.

De batterij van de sensor zou het een jaar of drie moeten uithouden, de door Under Armour voorspelde levensduur van de schoenen.

Prettig
Uiteindelijk staat voorop dat je de schoenen prettig vindt lopen; als dat zo is profiteer je van het grote gemak van de sensor in je schoenen, met enkele fijne extra opties.

Tot slot: de Europa oogt misschien mooier dan de Gemini, maar vergis je niet in het verschil. De laatste is bedoeld voor neutrale lopers, de eerste voor lopers die extra steun nodig hebben. Zoek je een lichter en sneller model: de Speedform Velociti is ook uitgerust met een Record Equipped-sensor.

 

Adviesverkoopprijzen:

Speedform Gemini 3 RE: € 120 – 160
Speedform Europa RE: € 160
Speedform Velociti RE: € 113 – 150

 

Testen: Peter Klooster, Ysbrand Visser en Matthijs van der Wilk