Veel vernieuwing in LunarEpic

Met de LunarEpic Flyknit krijgen schoenmakers er nieuwe technieken bij.

donderdag, 10 maart 2016, 8:00
Veel vernieuwing in LunarEpic

Op dezelfde dag in Shanghai, Berlijn en New York lanceerde Nike een loopschoen die er anders uitziet en ook anders wordt gemaakt. Met technieken die een veelbelovende toekomst in zich hebben.

Het was een flitsende en gelikte show in een oud Duits fabrieksgebouw, waarmee Nike op 3 maart de LunarEpic Flyknit lanceerde. Maar pas in gesprek met de verantwoordelijk manager zelf, Phil McCartney, ontdekte Runner’s World de ware betekenis van de nieuwe LunarEpic.

Nike LunarEpic show

Natuurlijk eerst zijn daar de etiketten die de marketingafdeling van het merk op de schoenen plakt. Een model dat zelfs in drie verschillende categorieën past, die Nike voor de serieuze hardloper in het leven heeft geroepen: Fast, Soft, Natural.

Met als insteek om, zo zegt McCartney erbij, je meer uithoudingsvermogen, een ongelofelijke pasvorm en een soepele voetafwikkeling te bezorgen. Ja, welke firma wil dat niet? En, oh ja, daarbij komt ook nog het optimaliseren van de effecten die de zolen je meegeven.

Extra

Ook zonder toelichting is natuurlijk meteen duidelijk dat deze schoenen iets extra’s brengen. Kijk maar eens naar de hoge boord rond de enkel. Bedoeld voor de pasvorm, maar bijdragend aan een extra prettig gevoel. Samen met het geweven elastische bovenwerk (Flyknit) is de pasvorm zo op een heel hoog niveau gekomen. Volgens testlopers van Nike zelf verdwijnt zelfs het gevoel dat je schoenen aan je voeten hebt.

Nike LunarEpic Flyknit enkelboord

Daarbij is het Flyknit-materiaal minder strak en stug dan in een enkel eerder model. ‘We hebben er ook weleens mee misgeschoten,’ erkent McCartney. ‘Dat het materiaal te veel druk gaf. Nu is er een betere balans tussen pasvorm en steun.’

Opmerkelijk is wel, zo bleek voorafgaand aan onze eerste geslaagde testruns (ongeveer 20 kilometer), de moeite om het bovenwerk goed strak te trekken (zie onze eerste review). Onderweg heb je hier echter helemaal geen last van. Bovendien vind je in de doos nog een dikkere inlegzool dan in de schoen zelf zit, zodat je de pasvorm verder kunt verbeteren. Je staat dan wel iets hoger op de schoen, met iets meer drop.

Dempers

Natuurlijk is ook de onderkant van de schoen opmerkelijk. De vijf half ovalen dempers hebben met behulp van lasertechnieken hun specifieke vorm en functie – demping door vervorming – gekregen. Volgens McCartney waren de ontwerpers vooral verrast door de positieve reacties van hun testlopers over de reactiviteit van die schokdempende elementen. McCartney: ‘We kregen erg veel goede commentaren, maar niet van iedereen. Dit viel vooral goed bij midden- en voorvoetlanders.’

Daarbij is gebleken dat de krachten die bij de landing en afwikkeling optreden (door de ronde vormen van de zolen) verlaagd worden, zodat je heel zacht landt en de slijtage aan de onderkant van de zool aanzienlijk wordt verminderd. Voor Nike reden om de harde, slijtvastere buitenzool thuis te laten.

Bovendien is dit een impuls voor een natuurlijker verloop van je bewegingen. McCartney: ‘Je ziet nu op de zool zelfs geen standaard slijtageplekken. Die zachte landing, alsof je op gras landt, dat willen lopers graag. Dat willen we daarom breder gaan toepassen.’

LunarEpic zool2

Groeven

Het lasersnijden is ook toegepast in de zijkant van de zolen, wat volgens McCartney de reden is dat de schoenen instabieler aanvoelen bij wandelen. Bij het hardlopen zelf is daar geen sprake van. Dan dienen die groeven als een soort natuurlijke geleiders van de voetafwikkeling. Met een individuele werking, afhankelijk van je gewicht en stabiliteit.

Dit laatste markeert de start van een nieuw tijdperk van het schoenmaken. De zolen van loopschoenen kunnen nu als een kaal geheel van de band rollen, waarna met lasertechnieken de benodigde aanpassingen worden gemaakt.

‘Zo hebben we een stuk of vijf, zes profielen geïdentificeerd,’ vertelt McCartney, ‘die als basis kunnen dienen voor aanpassingen van de zolen. Die profielen hebben we te danken aan RS Lab uit België, die testen met 21.000 lopers in hun databank hebben zitten. Zo krijg je een betere verdeling van demping en steun op de plaatsen waar je dat echt wilt hebben.

Het is nu zelfs denkbaar dat je in de winkel op een drukplatform je profiel laat opmeten en dat je zool ter plekke voor jou met laser bewerkt wordt. Nee, voor 3D-printing van zolen is het nog te vroeg. Daar hebben we nog betere grondstoffen voor nodig.’

LunarEpic zijkant zool

Lijm

De zool bestaat verder uit een harder karkas rond een zachter gedeelte. De verschillende delen zijn niet aan elkaar gelijmd, maar door injectietechnieken samengevoegd, wat een klein milieuvoordeel oplevert. De relatief zachte zolen zijn waarschijnlijk ideaal voor lichter dan gemiddelde lopers, maar als zwaardere loper hadden we er bij onze eerste duurlopen geen enkel probleem mee.

Zijn we je ten slotte nog enkele cijfers verschuldigd: de schoenen wegen respectievelijk 195 en 240 gram (vrw/man) en zijn verkrijgbaar in de winkel of online te koop voor € 180.