Een kritische kijk op (voor) oordelen over hardloopschoenen.

1. Er is zoiets als een allerbeste hardloopschoen

‘Wat is tegenwoordig de topper onder de hardloopschoenen?’ Deze vraag krijgen schoenverkopers nogal eens te horen. Het zou mooi zijn om elk jaar aan te kunnen geven wat de beste schoen is, bijvoorbeeld door aan nieuwe modellen sterren toe te kennen (4 van de 5) of er een eenvoudig ‘duimpje omhoog’ of ‘duimpje omlaag’ op te plakken.Helaas is het niet zo eenvoudig. Hardloopschoenen zijn ontworpen voor verschillende soorten mensen, voeten en manieren van afwikkelen. Wat voor de ene loper de ‘perfecte’ schoen is (wat op zichzelf al een mythe is, daarover later meer), kan voor een ander een totale misser zijn. De kenmerken die de één prettig vindt aan een schoen, kunnen voor de ander juist oncomfortabel of zelfs schadelijk zijn. Dat is de reden dat er in de schoenenspecial van Runner’s World heel veel aandacht gaat naar de eigenschappen van de schoenen, zodat de loper zelf kan beoordelen in welke mate die aansluiten bij zijn persoonlijke voorkeuren. Waar het op neerkomt: Hardloopschoenen en hardlopers zijn beide te divers om een algemene waardering aan schoenen te kunnen geven. De enige vraag waarmee een schoenenverkoper je kan helpen is: is deze schoen geschikt voor mij?

2. Alle schoenen van één merk zijn op dezelfde manier gemaakt

Hoe vaak heb je hardlopers niet horen zeggen: ‘Ik loop alleen op Asics’, of: ‘Ik loop liever op Adidas dan op Mizunos’. Een merk vertelt je in feite erg weinig over een schoen, omdat alle merken een scala aan schoenen hebben voor uiteenlopende hardlopers, van lichte wedstrijdschoenen tot stevige schoenen met extra steun tegen pronatie. Elk bedrijf heeft eigen unieke leesten. Dat zijn mallen van de voet waaromheen de schoen wordt gevormd. Dus als een schoen van Nike goed om je voetboog, voetkromming en teenlengte past, dan zal een schoen van een ander merk maar met een vergelijkbare leest waarschijnlijk ook fijn zitten.Maar elk bedrijf heeft ook diverse leesten voor verschillende categorieën schoenen. De leest van de Brooks Pure Connect bijvoorbeeld verschilt enorm van de leest van de Brooks Adrenaline. De Zantre van New Balance is op een andere leest gebouwd dan de 860. En bedrijven veranderen hun ontwerpen regelmatig, dus het model waar je vorig jaar erg tevreden over was, kan heden ten dage zomaar heel anders aanvoelen.Waar het op neerkomt: Blind vertrouwen of wantrouwen in een schoenenmerk zal je niet helpen om de juiste schoen te vinden. Elke hardloopschoenenfirma maakt een verscheidenheid aan modellen die verschillen in prestatie en pasvorm.

3. Er is een vast recept voor jouw hardloopschoen

Een typisch voorbeeld: Marianne gaat voor het eerst hardlopen en doet dat op haar sneakers uit het warenhuis. Ze krijgt wat pijntjes hier en daar en besluit om echte hardloopschoenen aan te schaffen. Bij een speciaalzaak volgt een analyse en de verkoper ‘diagnosticeert’ haar als iemand die last heeft van overpronatie en zwakke enkels. Marianne krijgt te horen dat een bepaald type schoen, of zelfs een specifieke model, goed bij haar past. Dan gebeurt het vaak dat Marianne, en velen met haar, jarenlang vasthoudt aan dat ‘recept’, er stellig van overtuigd dat ze alleen in deze aanbevolen schoenen moet hardlopen.De speciaalzaak voor hardloopschoenen kan je vaak helpen bij het vinden van de categorie schoenen die voor jou op dat moment waarschijnlijk het beste is. Sommige kenmerken van lopers zijn genetisch bepaald (zoals de bouw van je enkelbotten); ze duiden op aanleg voor bepaalde problemen. Dat zijn zaken die niet of nauwelijks veranderen. Maar er zijn heel veel meer factoren van invloed op je pas en het type schoen dat je nodig hebt. Deze factoren kunnen vaak wel in de loop van de tijd veranderen. Denk bijvoorbeeld aan je gewicht, spierkracht, lenigheid, balans, manier van lopen, efficiëntie en snelheid.Daar komt nog bij dat het oorspronkelijke ‘recept’ op grond van de analyse van je looppas niet zo perfect hoeft te zijn als je denkt. Een hardlooppas beoordelen is behoorlijk lastig. Zet 10 fysiotherapeuten, 10 chiropodisten en 10 revalidatieartsen bij elkaar, laat ze kijken naar een hardloper op een loopband en je krijgt 30 verschillende observaties. Misschien wel om die reden stellen sommige deskundigen dat de beste methode voor het beoordelen van schoenen is of jij ze comfortabel vindt zitten – of ze goed voelen bij het hardlopen.Waar het op neerkomt: Goede schoenen vinden voor jezelf is een blijvende persoonlijke uitdaging. Je moet dus wat experimenteren om erachter te komen welke schoen voor jou het beste is. En beseffen dat als je fitheid en hardloopkenmerken veranderen je ook andere schoenen nodig zult hebben.

4. Monogamie is een deugd

Als het gaat om relaties zal monogamie je problemen besparen. Als het gaat om hardloopschoenen kan monogamie juist voor problemen gaan zorgen en is ‘vreemd gaan’ zeker een serieuze optie. Veel hardlopers blijven levenslang loyaal aan de keus die ze na een aantal experimenten met verschillende modellen hebben gemaakt. Ze lopen dan elke dag hard in dezelfde schoenen, vervangen ze door hetzelfde model en leggen zelfs een kleine voorraad aan voor het geval de fabrikant het in zijn hoofd haalt dat model uit de markt te nemen.Maar hardlopen op verschillende soorten schoenen heeft voordelen. Je kunt sterker worden, sneller en minder gevoelig voor blessures. Onderzoek laat de relatie zien tussen hardlopen en een verscheidenheid aan schoeisel en verminderde blessures. Elke keer als je een ander paar schoenen aantrekt, verandert je interactie met de bodem enigszins en loop je dus net even anders. Dit spreekt andere spiervezels aan en maakt het weefsel sterker. De herhaalde belasting op steeds dezelfde lichaamsdelen wordt minder door regelmatig van model te wisselen.Waar het op neerkomt: Committeer je niet aan een specifieke hardloopschoen. Gebruik verschillende paren naast elkaar (bijvoorbeeld een paar voor het snelheidswerk en een ander paar voor lange duurlopen), of opeenvolgend door alvast een nieuw paar schoenen uit te proberen nog voordat je oude paar aan vervanging toe is.

5. Schoenen kunnen je snel maken

Het is de oudste en meest hardnekkige mythe over schoenen. De juiste schoenen zijn als straaljagers om je voeten die je als vanzelf voortstuwen naar persoonlijke records en podiumplaatsen.De waarheid is dat geweldige schoenen je een snel gevoel kunnen geven. Ze kunnen je een beetje beschermen tegen hardloopstress, zullen je pasritme niet verstoren of je een zwaar gevoel geven. Maar het vermogen om te presteren komt uit je spieren, hart en longen en wordt ontwikkeld door veel trainen. Waar het op neerkomt: Een snelle schoen aantrekken is niet voldoende. Als je snel wilt lopen, dan zul je hard moeten trainen!

Tekst: Jonathan Beverly