Bij thuiswedstrijden weet je precies wat je moet doen: waar je kunt parkeren, waar de toiletten zijn, hoe lang het duurt om de startlijn te bereiken, en de leukste plek om na afloop met je loopmaatjes een biertje te pakken.

Loop je op een onbekende locatie, dan is het anders. Alles wat thuis zo vanzelfsprekend is valt nu onder het kopje ‘geen idee’. Als je dan ook nog een flinke reis moet maken om er te komen, dan kan de aanloop naar je race – of dat nu een 5 km loop is, of een marathon – voor heel veel stress zorgen.

Reizen is vermoeiender dan je zou denken. Ook al kun je in een vliegtuig, trein of auto de hele tijd rustig zitten; het blijkt toch erg stressvol te zijn, voor lichaam en geest.

Gelukkig hoef je het allemaal niet lijdzaam te ondergaan, maar kun je anticiperen op de situatie die gaat komen. Denk daarbij aan het parkoers verkennen, acclimatiseren en je reisschema niet te strak plannen. Probeer juist te genieten van de reis en richt je eenmaal ter plekke op de wedstrijd.

Deze tips brengen je vrij van stress aan die startlijn.

Tijdsverschil

Misschien woon je in Nederland en vlieg je naar de marathon van Tokyo. Of heb je getraind op zeeniveau voor een wedstrijd op hoogte. Wees je ervan bewust dat aanpassen aan een nieuwe omgeving of tijdzone best nog lang kan duren, vaak langer dan je denkt. Over het algemeen moet je voor elk uur tijdsverschil een dag uittrekken om te wennen aan het nieuwe dag-nacht ritme. Als je daarbovenop ook nog eens naar tropische oorden of grote hoogten reist, kan het zelfs 15 tot 21 dagen duren alvorens je helemaal geacclimatiseerd bent.

Slaappatroon

Reizen van west naar oost heeft vaak meer impact op je lichaam dan andersom. Als het niet mogelijk is om een aantal dagen voor de start op de wedstrijdlocatie te zijn, probeer dan alvast thuis de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kun je je slaappatroon elke dag een beetje (een uur) verschuiven – wat betekent, een uur eerder wakker worden en een uur eerder naar bed gaan – gedurende drie of vier dagen van tevoren.

Grote hoogte

Als de race zich op grote hoogte bevindt (boven de 1500 meter) en je bent gevoelig voor de effecten van hoogte, probeer dan zo kort mogelijk voor de starttijd aan te komen. Aangezien het meer dan twee weken kan duren alvorens je helemaal aan de hoogte aangepast bent, en je waarschijnlijk niet in staat bent om al zo vroeg naar de plaats van je wedstrijd af te reizen, betekent het late afreizen dat je minder tijd onder onaantrekkelijke omstandigheden hoeft door te brengen.

Tekst: Cassie Shortsleeve