Voedingsdeskundigen worden gebombardeerd met vragen over welke etenswaren de loopprestaties naar een hoger plan kunnen tillen en welke beter vermijd kunnen worden. Het kaf van het koren scheiden blijkt echter niet altijd eenvoudig, daarom proberen we een handje te helpen.

Het juiste antwoord op bovenstaande vraag lees je verderop in dit artikel. Spoiler: het antwoord ligt natuurlijk iets genuanceerder. Feit is in ieder geval dat zelfs de slimste sporters zich wel eens laten foppen door bijvoorbeeld deze vijf quasi-gezonde producten.

1. Yoghurt met een smaakje

Zuivel is een prima bron van calcium, kalium en eiwitten, maar zogenoemde vruchtenyoghurt bevat veel suiker. In sommige gevallen zelfs 15 gram per 100 gram yoghurt. Houd het op Griekse yoghurt, want dat bevat per 100 gram 3,3 gram natuurlijke suikers.

2. Meergranenbrood

Meergranen betekent simpelweg dat er meerdere verschillende granen in het brood zitten. Dit moet je dus niet verwarren met volkorenbrood, waarbij alle delen van de graankorrel zijn gebruikt. Een zogenoemd meergranenbrood kan dus voor het merendeel bestaan uit witte bloem. ‘Ik ken atleten die speciaal 7-granenbrood kochten omdat daar meer voedingsstoffen in zouden zitten,’ vertelt sportvoedingsdeskundige Lindsay Langford. ‘Maar er kunnen ook juist meer suiker en calorieën in zitten en heel weinig volkorengranen.’ Lees daarom altijd even het etiket: het eerstgenoemde ingrediënt zou volkorenmeel moeten zijn.

3. Gehydrogeneerd voedsel

Wanneer je op een etiket ‘deels gehydrogeneerde oliën’ ziet staan, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Dan bevat dit product namelijk transvetten waarvan je aderen kunnen dichtslibben. ‘Transvetten verhogen je slechte cholesterol en je lichaam kan ze moeilijk omzetten in energie,’ zegt Langford. ‘Denk aan zaken als margarine en koekjes. Als er ‘gehydrogeneerde oliën’ in zitten, laat ze dan liggen.

preview for Is natuurlijk voedsel gezonder?

4. Energiedrankjes

Cafeïne kan je prestatie een flinke opkikker geven en het hardlopen vergemakkelijken. Maar haal je kick dan wel uit koffie of een energiegel. Onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Nutrition heeft uitgewezen dat atleten die energiedrankjes verrijkt met cafeïne gebruikten, hun prestaties weliswaar licht zagen stijgen, maar ze waren uren na het lopen nog steeds geagiteerd en nerveus en hadden last van slapeloosheid.

5. (Dat tweede glaasje) bier

Niets zo lekker als een fris biertje na een zware training of wedstrijd. En gelukkig mag dat ook, want er is wetenschappelijk bewijs dat bier weinig schade toebrengt en zelfs prestatiebevorderend kan zijn. Maar helaas, er is ook weer een minpuntje: meer dan één glas bier kan het herstelproces van je lichaam verstoren. ‘Bier bevat koolhydraten, dus neem er gerust eentje,’ zegt voedingsexpert Jim White. ‘Maar drink het nooit in plaats van water.’ De alcohol in bier werkt vochtafdrijvend, waardoor je uitgedroogd kunt raken. Daarom moet je naast je biertje(s) altijd water drinken.

De beste energiegels voor tijdens het hardlopen
PowerBar energiegel
PowerBar energiegel
€ 6 bij decathlon.nl
Credit: Decathlon
Maurten 100 gel
Maurten 100 gel
Credit: Running4all
Sis Go Isotonic Energy Gel Lemon & Lime
Sis Go Isotonic Energy Gel Lemon & Lime
Credit: RunningDirect
QWIN Pepti Gel
QWIN Pepti Gel
Credit: All4Running