Deze 5 redenen bevestigen waarom hardlopers vaker avocado moeten eten.

Gezond krachtvoer

Wat zit er in? Avocado’s leveren meer dan twintig belangrijke voedingsstoffen. Vitamine B en E, en de breinversterker cholinezijn hier voorbeelden van. Ze bevatten ook koper, zink en antioxidanten die ontstekingen tegengaan. Al deze goede voedingsstoffen hebben wel een prijs. Een avocado bevat ongeveer 230 kcalorieën en bevat 21 gram enkelvoudige, onverzadigde vetten.

Hartbeschermer

Sommige hardlopers vermijden avocado’s vanwege hun vetgehalte, maar volgens verschillende onderzoeken helpen de vruchten bij het verlagen van LDL (‘slecht’ cholesterol) en het verhogen van HDL (‘goed’ cholesterol). De enkelvoudige onverzadigde vetten, vitamine E en polyfenolen lijken allemaal samen te werken voor een gezond hart.

Buikvetvernietiger

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die regelmatig avocado’s eten minder buikvet hebben en een lagere BMI dan mensen die geen avocado’s eten. Avocado-eters hebben ook een lager risico op het zogenoemde stofwisselingssyndroom, dat wordt gekenmerkt door een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en een hoog vetgehalte . Al die zaken verhogen het risico op een hartaandoening.

Ontstekingsremmer

Als je avocado eet bij een vettige maaltijd, dan kan dat je bloedvaten beschermen tegen infectieschade en verstopping. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat na het eten van een vette hamburger samen met een halve avocado, de ontstekingsmarkers verminderden en dat de kans op bloedvatverstopping lager was vergeleken met het eten van die hamburger zonder avocado. Onderzoekers denken dat de polyfenolen in de avocado (vergelijkbaar met die in rode wijn) de bescherming leveren.

Voedingsstof booster

Veel polyfenolen en alle carotenen zijn oplosbaar in vet – wat betekent dat ze samen moeten gaan met wat vet om opgenomen te kunnen worden. Onderzoeken tonen aan dat het eten van avocado helpt bij het opnemen van deze etenswaren die rijk zijn aan fytovoedingsstoffen. Dat kan in de vorm van een avocadosalade, van een avocado op volgranen brood, of van een guacamole (avocadosaus) als dipsaus.

Tekst: Liz Applegate