Je kunt een achillespees blessure maar beter voor zijn, want schiet het eenmaal in deze reusachtige pees, dan ben je nog niet klaar.

De belangrijkste zaak die preventief lijkt te werken, is een grote verticale kracht die op de voet en pees wordt uitgeoefend. Als het lichaamszwaartepunt zich echter achter de landende voet bevindt, zoals bij een hiellanding, moet je voorzichtig zijn. De remmende krachten hebben geen gunstige invloed op je achillespees.

Train de pees
Minder klachten worden juist gemeten bij de krachtige afzetfase en op een hardere ondergrond. Allebei zaken die de pees weliswaar belasten, maar uiteindelijk voor een trainingseffect zorgen en de pees sterker maken. Ook het iets vooruit brengen van je lichaamszwaartepunt, door bijvoorbeeld meer op je middenvoet te landen, verlicht de klachten.

Lopers met een hoge voetboog hebben veel minder kans op een achillespeesblessure dan lopers met een gemiddelde of lage voetboog. Daar doe je verder heel weinig aan, tenzij je je voeten fiks sterker maakt (een platvoet kan ook een slappe, ongetrainde voet zijn).

Tips voor herstel
Bij het herstel van klachten adviseren de onderzoekers te letten op het vermijden van een zachte ondergrond en op het verlagen van je looptempo. Een inlegzool zou je lage voetboog kunnen beïnvloeden, maar levert ook andere (misschien ongewenste) effecten op.