Pijn achter je knieschijf? Een jumpers knee, oftewel een springersknie, is een blessure waarbij de pees onder je knieschijf overbelast raakt. Een (helaas) bekende blessure bij hardlopers. Het veroorzaakt pijn, zwelling en stijfheid in de knie. De blessure wordt met name veroorzaakt bij sporten waarbij veel gesprongen moet worden.

Wat is een jumpers knee?

'Een jumpers knee of springersknie ontstaat door overbelasting van de rectus femoris (de lange dijbeenstrekker, een deel van de quadriceps) welke aanhecht aan de knieschijf, hierdoor wordt de pees onder de knieschijf pijnlijk', legt Bernard te Boekhorst uit, hij is sportarts gespecialiseerd in duursport. De springersknie wordt regelmatig in één adem genoemd met de zogenoemde lopersknie (of runner's knee), terwijl dit een heel andere blessure betreft.

Bij een springersknie ervaart een loper pijn onder de knieschijf, bij een lopersknie gaat het om pijn aan de buitenzijde van de knie. 'Deze blessure ontstaat door het drukken van een bindweefselband op het weefsel onder die band. Bij een lopersknie ontstaat een zeurende pijn tijdens het hardlopen welke vaak in korte tijd zo heftig wordt dat je niet kunt doorlopen. Een springersknie ontstaat vaker bij sporten waarbij veel gesprongen moet worden', legt Te Boekhorst uit. Een springersknie ontstaat dus veelal bij sporten waarbij gesprongen moet worden, zoals volleybal of basketbal, maar zie je soms ook terug bij hardlopers.

Hoe behandel je een springersknie?

Een springersknie is een overbelasting van je knie. Het goede nieuws? Deze blessure is goed te behandelen. Te Boekhorst: 'Mobilisatie van gewrichten zoals het bekken en soms de knie, in combinatie van versterkende oefeningen om de gewrichten stabiel te krijgen in aanvulling met een dosering in belasting.' Dit betekent dat als je de blessure hebt opgelopen door het hardlopen je tijdelijk je kilometers kunt terugschroeven. Verder raadt Te Boekhorst aan om de dijbeenstrekker (tractus) te rekken en in beweging te blijven door een low-impact sport zoals wandelen.

Hoe kom je van een jumpers knee af?

Bovenstaande tips zijn een goed begin om je springersknie te laten herstellen. Maar om er 100% vanaf te komen (en te blijven) is het ook goed om je core aan te pakken. 'De plank en brug oefeningen zijn hier goede opties voor. Maar denk ook aan de crabwalk: met een elastiekje rond je knieën naar links en naar rechts stappen en de lange dijbeenstrekker (rectus femoris) op lengte houden door deze op te rekken is ook een goede tip.' Nog meer inspiratie nodig? Lees eens dit artikel met oefeningen voor sterke knieën.

Wil je het hardlopen weer opbouwen na een blessure? Dan raadt Te Boekhorst aan om steeds na twee weken weer 10% van het aantal kilometers toe te voegen aan je schema. Belangrijk is om altijd goed naar je lichaam te luisteren.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?

Lettermark
Geraadpleegde expert:Bernard te Boekhorst
Sportarts

Sportarts, met daarnaast de afgeronde universitaire studie tot medisch bioloog, inspanningsfysioloog. Voordat Bernard begon aan zijn specialisatie tot sportarts is hij in opleiding geweest tot cardioloog. Bernard heeft als specialisatie duursport (wielrennen, hardlopen en triathlon). Door zijn jarenlange wetenschappelijke onderzoeken en vanuit persoonlijke interesse is Bernard te Boekhorst inmiddels (inter)nationaal toonaangevend op het gebied van hardlopen en cardiologie.