Voel je je dommer als je stopt met hardlopen?

Stoppen met hardlopen heeft grote gevolgen voor je lichaam en brein.

maandag, 13 november 2017, 14:00
Voel je je dommer als je stopt met hardlopen?

Balans

Zodra je stopt met fit blijven en bewegen gaat het bergafwaarts. Als je twintig dagen in bed zou blijven liggen, daalt jouw aerobic vermogen met 28 procent concludeerde een klassiek bedrust onderzoek. Andere effecten zoals een dalende glucose tolerant start al na tien dagen.

Maar wat over de gewaardeerde effecten van bewegen in het brein? Verdwijnen deze ook? Onderzoekers van de Univisiteit van Maryland bevestigde dit in recent onderzoek.

Onderzoek naar looprust
Het onderzoek werd gehouden onder twaalf fanatieke hardlopers met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. Slechts negen van de twaalf participanten hebben het volledige traject afgerond en zijn dus meegenomen in de analyses. De hardlopers lopen
gemiddeld genomen ieder al 29 jaar lang en per week gemiddeld 60 kilometer. De kandidaten mochten tijdens het onderzoek tien dagen de hardloopschoenen niet aantrekken.

Voor en na de tien dagen rustperiode moesten de hardlopers onder een speciale MRI scan die de bloedstroom naar verschillende gebieden van de hersenen meet. Ze hebben daarnaast ook een korte cognitieve test, genaamd een mondelinge vlotheidstest, afgerond. Hierin moesten ze zoveel mogelijk dier- of fruitsoorten noemen binnen een tijdsbestek 60 seconden.

Bloedstromen
Er was in de uitslagen een duidelijke verlaging te zien van de bloedstromen naar de verschillende hersengebieden en naar de hippocampus. In een persbericht wees onderzoeker Carson Smith op het belang van de hippocampus. Dit omdat het een grote rol speelt in het leren en het geheugen. Ook is het een van de eerste hersengebieden die zal krimpen wanneer Alzheimer om de hoek komt kijken.

Hieronder is de weergave te zien van de individuele veranderingen in de bloedstroom naar de hersenen in de rechter hippocampus. De linkerkant was gelijk aan de rechterzijde.

Analyses van de hersenprestaties
Hoe zit het met cognitieve prestaties? Ondanks de verminderde bloedstroom vonden de onderzoekers geen opvallende verschillen. Voor de rustperiode kwamen kandidaten gemiddeld op 19,9 woorden tijdens de mondelinge vlotheidstest en na de tien dagen tot 17,4 woorden. Dit verschil is niet statistisch significant, hoewel dit niet betekent dat de mogelijkheid bestaat dat een significant verschil uitgesloten wordt met meer participanten.

In werkelijkheid zijn de gevolgen van een verminderde bloedstroom waarschijnlijk opgebouwd over een lange periode en niet een acuut probleem.

Wees niet bang
Het onderzoek kan ons niet precies vertellen wat er tijdens de rustperiode in de hersenen gebeurt, maar de onderzoekers wijzen op een toename van de bloedstroom naar de hersenen zodra mensen fit worden. Dit lijkt te zijn gekoppeld aan een “dikker web” van kleine bloedvaten die het bloed verdelen door de hele hersenen.

Dit moet je niet beschouwen als een waarschuwing om geen rustperiode te nemen. Neem maar een week of twee vrij, maar laat dit onderzoek een steuntje in de rug zijn om weer opnieuw te beginnen.

Tekst: Alex Hutchinson
Vertaling: Sterre Blokdijk