Ook al is hardlopen geen contactsport, ongelukken en blessures kunnen gebeuren. Je kunt vallen, of door spierkramp gedwongen worden te stoppen. Wat doe je als dit gebeurt en je ver van huis bent met beperkte middelen? Sommige dingen zijn handig om te weten, of je nu de deur uit gaat voor een rustige duurloop over achterafweggetjes of voor een natuur trail van 50 kilometer. Tijdens het hardlopen kun je natuurlijk niet alle EHBO-spullen bij je dragen. Zorg dat je ze bijvoorbeeld in je auto, waarmee je naar een training of wedstrijd rijdt, bewaart.

1. Snij- en schaafwonden: meteen schoonmaken

Een val of botsing kan leiden tot een open wond. Je bent geneigd om door te lopen, maar toch is het goed om even te stoppen en de wond goed te bekijken. Bij grote wonden kun je namelijk beter de kortste route naar huis nemen. Je kunt het beste het bloeden stelpen, het gebied schoonmaken en beschermen. Schoonspoelen doe je volgens het Rode Kruis het beste met water, opgevolgd door huidontsmettingsmiddel rondom de wond. Heb je geen water? Gebruik het middel dan ook op de wond.

Gebruik erna eventueel hechtstrips en een steriel wondmateriaal of een pleister. Sluiten de randen van de wond niet goed op elkaar aan? Bel dan de huisarts of de huisartsenpost van het ziekenhuis.

2. Blaren: liever niet doorprikken

Hoe verleidelijk het ook is: prik je blaren liever niet door, in verband met infectiegevaar. De huid geneest van binnenuit. Maak een gesloten blaar alleen open, als deze echt pijnlijk is en/of je denkt dat-ie gaat barsten. Maak dan de blaar en omgeving schoon met water of ontsmettingsmiddel. Gebruik een ontsmette naald of blarenprikker om de blaar door te prikken, bij voorkeur op twee plekken en duw het vocht eruit met een gaasje. Trek het velletje niet eraf. Dek de blaar af met een steriel (niet-klevend) gaasje of wondpleister. Let wel: brandblaren prik je nooit door. Gaat de blaar ontsteken of heb je diabetes? Neem dan contact op met je huisarts.

3. Uitdroging: drinken

Zelfs ervaren hardlopers nemen onderweg onvoldoende vocht in. Dat kan met name voorkomen in warme omstandigheden, en/of een hoge luchtvochtigheid. Als je voelt dat je uitgedroogd raakt, stop dan met hardlopen. Vul je vochtvoorraden aan en gun jezelf de tijd om te herstellen. Door uitdroging kan ook spierkramp optreden. In dat geval moet je eveneens stoppen met hardlopen, je spieren rekken en/of masseren om de kramp eruit te halen, en natuurlijk je vochtvoorraden aanvullen.

Hoe voorkom je nou uitdroging? Zorg dat je zout- of elektrolyttabletten bij de hand hebt, of voeg deze toe aan je waterfles. Houd er wel rekening mee dat sommige gelletjes cafeïne bevatten, dat heeft een vocht afdrijvende werking.

4. Zonnestralen: smeer je altijd in

Natuurlijk moet je je gewoon insmeren voordat je in het zonnetje gaat hardlopen. Als je huid om wat voor reden dan ook dreigt te verbranden, probeer deze dan te bedekken en zoveel mogelijk in de schaduw te lopen. Is je huid verbrand door de zon, dan kun je de pijn verlichten door te koelen met natte doeken of aftersun. Laat de huid herstellen, blijf uit ze zon en drink voldoende water. Neem contact op met de huisarts of spoedpost als je veel blaren hebt, als een groot gedeelte van de huid opzwelt, of wanneer de volgende symptomen hebt: koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen. Lees hier hoe je veilig een teek verwijdert.

6. Veiligheid: loop samen

Het klinkt misschien als een open deur, maar het kan een groot probleem zijn als zich een noodsituatie voordoet en je bent alleen. Dus als je van plan bent om een training door een dunbevolkte omgeving te doen, vraag dan een vriend om mee te gaan. Ga je toch alleen, dan kunnen achterblijvers met behulp van bepaalde tracker-apps zien waar je je bevindt. Lees hier alles over intimidatie tijdens het hardlopen.

7. Veiligheid: onthul je route

Als je alleen hardloopt, en je hebt geen zin om je telefoon mee te nemen, dan kun je niet werken met een dergelijke tracker. Laat dan familieleden, vrienden of de buren weten waar je gaat lopen en hoe lang je denkt weg te blijven.

8. Noodsituatie: bel 112!

Er is veel voor te zeggen om altijd een telefoon mee te nemen. Als jij of je hardloopmaatje tijdens het hardlopen in ernstige gezondheidsproblemen komt, roep dan onmiddellijk medische hulp in. Bij abnormale pijn op de borst of ongebruikelijke moeite met ademhalen, moet je onmiddellijk stoppen met hardlopen en 112 bellen, zodat hulpverleners snel ter plekke zijn en je zo nodig direct naar het ziekenhuis kunnen vervoeren.