Beperk het verlies aan hersenvolume door te lopen

Het is alweer twintig jaar geleden dat we als hardlopers signalen kregen dat onze hobby gunstige effecten had op ons brein. Sportieve activiteiten bleken in staat om het aantal hersencellen te vergroten. En bij tal van mentale proeven had je baat bij inspanningen van je lichaam. Ook scoren scholieren betere cijfers als ze fitter zijn.

Het sterke bewijs van de grote kracht van hardlopen voor je brein kwamen we ook tegen in een Amerikaanse studie, die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke blad Neurology. De onderzoekers vonden een sterke link tussen de conditie van de proefpersonen op middelbare leeftijd en de omvang van hun hersenen twintig jaar later.

Conditietest
De resultaten over zo’n lange periode waren te danken aan het feit dat 1094 proefpersonen van gemiddeld 40 jaar, tussen 1979 en 1983 aan een conditietest werden onderworpen en twintig jaar later opnieuw werden onderzocht.

Normaal gesproken wordt in twee decennia tijd het volume van de hersenen kleiner als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces. Dat effect bleek echter groter bij mensen die twintig jaar eerder een slechte fysieke conditie hadden. Kampten ze rond 1980 met aandoeningen als hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk, dan was het negatieve effect voor het hersenvolume nog groter.

Dementie
De fysiek veel fittere mensen bleken twintig jaar later dus een relatief groter hersenvolume over te houden. Dat feit wordt steevast gerelateerd aan betere hersenfuncties en een geringere kans op dementie.

Uit onze e-mailwisseling met de auteur van de studie, Nicole Spartano van Boston University School of Medicine, bleek ten slotte dat zij zich aansluit bij de bevindingen van andere onderzoekers. Zij denken dat de verhoogde bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen, als gevolg van je sportieve activiteiten, gunstig uitpakt voor het voorkomen van de veroudering van je hersenen en van de afname van je mentale vermogens naarmate je ouder wordt.

‘De overheersende boodschap is,’ aldus Spartano, ‘dat de keuzes die je in je leven maakt op het gebied van gezondheid en levensstijl, vele jaren later nog een belangrijk effect hebben.’

Welke keuze maak jij?