Pijn aan de hamstring en blessures aan de achterzijde van het bovenbeen komen bij hardlopers vaak voor. Niet zo gek, want deze spiergroep wordt flink belast tijdens het lopen. Een hamstring blessure kan verschillende oorzaken hebben en heeft ook verschillende behandelingen nodig.

Zo ontstaat pijn aan de hamstring

Trek je aan het einde van een training of wedstrijd nog snel een sprintje, dan kun je acuut pijn aan je hamstring krijgen. Zo zie je soms atleten plotseling naar de achterzijde van het bovenbeen grijpen en de laatste meters van een parcours wandelen of hinkelen tot de finish. Deze acute krampen en pijn in de hamstring worden meestal veroorzaakt door explosieve strekbewegingen van de knie, soms met het heffen van het been.

De hamstrings hebben namelijk vooral de taak om de strekking van de knie te remmen. En spieren vinden het lastig om een zogeheten excentrische beweging herhaaldelijk uit te voeren. Bij een excentrische beweging wordt een spier aangespannen, terwijl deze door forse rek ook langer wordt gemaakt. Dat veroorzaakt vaak pijn en stijve hamstrings.

Hamstring pijn bij explosieve belasting

Het tweede moment waarop hamstring pijn zich vaak voordoet, is tijdens specifieke bewegingsvormen, zoals interval- en snelheidstraining. De spieren worden explosief belast en tonen beschadigingen op microscopisch (verrekking) of macroscopisch niveau (scheuring). De reden voor deze beschadiging is vaak onvoldoende souplesse of kracht. Maar vermoeidheid of een abnormale gewrichtsbeweging kan hiertoe ook bijdragen. Oefeningen om je hamstrings sterker te maken kunnen helpen om blessures te voorkomen.

Wanneer is je hamstring overbelast?

Gelukkig kunnen je hamstring klachten ook minder ernstig zijn. Spierpijn die enkele dagen blijft bestaan is vaak een teken van een lichte overbelasting van je hamstring. Met een verminderde trainingsbelasting en rekoefeningen voor je hamstrings kun je binnen enkele weken vaak weer lekker lopen. Hoe lang het herstel van een overbelaste hamstring precies duurt, verschilt per persoon. Maak bij twijfel een afspraak bij een fysiotherapeut om te voorkomen dat je langer dan nodig rondloopt met pijn.

Wanneer wijst hamstring pijn op een scheuring?

Soms is je hamstring niet alleen overbelast, maar heb je last van een andere blessure. Maar hoe weet je of je hamstring verrekt of gescheurd is? Bij een spierscheuring kan je de hamstrings niet meer goed aanspannen om een tegenwicht te bieden aan de strekbeweging van de knie. Meestal treedt ook kramp op in de spier. Bij een forse scheuring kan een bloeding ontstaan, die behalve een lokale verdikking een verkleuring van de huid - soms tot aan de knie - laat zien. Bij zorgvuldig onderzoek is een kleine of forse onderbreking in de spierbuik voelbaar en soms ook zichtbaar.

Het lichaam repareert een gescheurde hamstring vanzelf

Binnen enkele dagen is op de pijnlijke plek van de hamstring deze zogeheten delle niet meer voelbaar, omdat het lichaam ter plaatse ontstekingsweefsel heeft gedeponeerd om de scheur te repareren. De spanning van het spierweefsel rond de spierverwonding is verhoogd, als een soort bescherming van de spier tegen verdere scheuring. Het duurt vaak vele weken voordat het weefsel weer normaal functioneert. Dit komt door de optredende spierverkorting en de krachtvermindering, die een maximale functie van de hamstrings belemmeren.

Zo herken je een verrekte hamstring

Bij een verrekking van de hamstring zijn de verschijnselen minder uitgesproken. Er is lokale (druk)pijn en spierverharding, maar over het algemeen kun je de hamstring nog belasten. Ook de bloeduitstorting zoals bij een scheur heb je niet bij een verrekking. Er bestaan uiteraard allerlei gradaties in verrekkingen en scheurtjes, waardoor het soms lastig is om vast te stellen om welke hamstring blessure het gaat.

Diagnose van een hamstringblessure

Wanneer je met hamstring klachten naar een (sport)arts gaat, kan hij of zij verschillende onderzoeken verrichten om de aart van de blessure vast te stellen. Bij professionele sporters worden echo's en MRI-scans regelmatig gebruikt om de ernst van een hamstring blessure te bepalen.

Het herstel van een spierverrekking is vaak korter dan bij een scheuring van de hamstrings. Heel behoedzaam wandelen is in geval van een scheuring of een verrekking van de hamstrings geboden, om plotselinge rek of aanspannen van de spier te voorkomen.

Behandeling van een hamstringblessure

Wat kun je het beste doen voor een snelle genezing van je hamstring blessure? Wanneer je hamstrings gescheurd zijn, is fysiotherapie vaak nuttig. Om goed te herstellen moet je de belasting van de spieren weer rustig opbouwen. Vaak is het in het begin ook prettig om een brace rond het bovenbeen te dragen. Hierdoor kun je de geblesseerde spier sneller weer belasten. Fietsen en krachttraining kan ook helpen bij het herstel van een hamstring blessure. Als je na een tijdje weer klachtenvrij bent, kun je het hardlopen weer voorzichtig oppakken.

Wanneer pijn aan je hamstrings het gevolg is van overbelasting, is het slim om je trainingsschema eens onder de loep te nemen. Overleg eventueel met een hardlooptrainer zodat je niet opnieuw dezelfde fouten maakt wanneer je het trainen weer oppakt.