In een onlangs gepubliceerde overzichtsstudie werd een opvallende conclusie getrokken: te weinig koolhydraten zou gepaard gaan met een hoger sterfterisico. Snap jij het ook niet meer? Wij zochten het voor je uit.

MINDER DIERLIJK, MEER PLANTAARDIG

Maar liefst 15.000 Amerikanen werden 25 jaar gevolgd. Zij die 50-55% van hun voeding uit koolhydraten haalden, bleken het laagste sterfterisico te hebben. Eet je minder dan 40% aan koolhydraten of meer dan 70%, dan zou je juist een verhoogd risico hebben om eerder te overlijden.

De onderzoekers keken vervolgens naar het soort koolhydraten dat gegeten werd: vervang je koolhydraten door dierlijke eiwitten en vetten dan neemt je sterfterisico toe. Vervang je ze door plantaardige voedingsmiddelen zoals noten, fruit en groenten dan word je er juist waarschijnlijk gezonder op. Het gaat hier om een zogenaamde observationele studie: oorzaak-en-gevolg conclusies mogen dus niet worden getrokken.

De onderzoekers hadden wel een mogelijke verklaring: Als je minder koolhydraten eet maar juist meer dierlijke producten (lees vlees en zuivel) dan loop je meer risico op ontstekingen in je lichaam, biologische veroudering en oxidatieve stress: deze processen kunnen een hoger risico op sterfte verklaren.

WAT MOETEN WE HIERMEE?

Maar wat betekent dat voor jou? Dat je er waarschijnlijk goed aan doet om niet al je koolhydraten te schrappen. Het liefst bestaat ongeveer de helft van je voeding uit koolhydraten. De koolhydraten die je eet komen bij voorkeur uit volkoren granen, fruit, groenten en peulvruchten.
Een dagje koolhydraatarm? Kies dan voor wat extra noten, groenten of fruit. Maar bedenk altijd wel: Als hardloper zijn koolhydraten de belangrijkste bron van energie. Een koolhydraatarme dag is geen goed idee wanneer je de volgende dag een lange duurloop, intensieve training of wedstrijd hebt.

Tekst: Miriam van Reijen