Onderbeenklachten komen regelmatig voor bij hardlopers. De landing tijdens de loopbeweging moet worden opgevangen door het lichaam en het zal duidelijk zijn dat vooral de onderste ledematen het daarbij zwaar te verduren hebben. Zo heeft iedere loper heeft wel eens klachten aan de onderbenen gehad, variërend van shin-splints tot stijve kuiten.

Kuiten

Zonder dat je er wellicht erg in hebt, loop je bij elke training spierbeschadigingen op. Het betreft dan met name de kuitspieren, die van groot belang zijn voor het heffen van de hiel en de afwikkeling van de voet. Daarnaast moet de aangespannen kuitspier bij de landing zowel bij hiellopers als bij midvoet- en voorvoetlopers de klap van de voet op de ondergrond opvangen. Bij de grote hoeveelheid passen die een mens tijdens een looptraining maakt (circa 600 grondcontacten per kilometer), is het niet te vermijden dat de gespannen spier steeds heel korte tijd wordt gerekt. Zodoende kunnen spierbeschadigingen, vaak op microscopisch niveau, optreden.

Schenen

Bij scheenbeenblessures bestaat vaak verwarring over wat de aandoening is en waar de pijn precies zit. De meest aangedane plaatsen zijn de binnenrand van het scheenbeen en de spieren aan de voorzijde van het scheenbeen. Tevens rekenen sommige artsen vermoeidheidsbreukjes van het scheenbeen tot de groep der shin splints.