Oproep: project Buikloop

Hoe beïnvloeden je darmen je gezondheid en je prestaties? Dat is onderwerp van een nieuw onderzoek tijdens de TCS Amsterdam Marathon.

vrijdag, 16 juni 2017, 10:46
Oproep: project Buikloop

Invloed van bacteriën

Veel hardlopers krijgen op langere afstanden last van hun darmen, aldus de Atletiekunie. Dit is vooral vervelend bij het lopen van een marathon, waarbij een maandenlange voorbereiding letterlijk en figuurlijk door het toilet kan worden gespoeld.

Om dit probleem te onderzoeken is het project Buikloop gestart. Naast de Atletiekunie participeren daarin Running2020 en de gespecialiseerde firma MyMicroZoo.

Veldonderzoek
De onderzoekers vermoeden dat de samenstelling van de bacteriën in je darmen van invloed kan zijn op het krijgen van darmklachten, je prestaties en je loopervaring.  Bij het veldonderzoek in het project Buikloop wordt een groep lopers gevolgd in de voorbereiding en uitvoering van de marathon.

Hierdoor kan een goed beeld worden verkregen van het effect van een verandering van levensstijl en bioritme op de samenstelling van deze bacteriën. Daarbij wordt meteen de invloed op je gezondheid en prestatievermogen bekeken.

Speciale metingen
Deelnemers worden in de aanloop naar een marathon drie keer onderworpen aan speciale metingen, uitgevoerd door het research lab van MyMicroZoo. Op deze website kun je lezen hoe dit in zijn werk gaat.

TCS Amsterdam Marathon
De eerste groep deelnemers wordt gemeten in de aanloop naar de TCS Amsterdam Marathon. Het project Buikloop zal ook metingen gaan verrichten voor andere marathons. De eerstvolgende marathon zal wordt de Leiden Holland Marathon zijn. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

 

In het oktobernummer van Runner’s World (28 september) wordt uitgebreid ingegaan op dit onderwerp.

 

Bron: Persbericht
Foto: Getty Images
Update: 25 september 2017

Tags: