Oproep: project Buikloop

Hoe beïnvloeden je darmen je gezondheid en je prestaties? Dat is onderwerp van een nieuw onderzoek tijdens de TCS Amsterdam Marathon.

vrijdag, 16 juni 2017, 10:46
Oproep: project Buikloop

Invloed van bacteriën

Veel hardlopers krijgen op langere afstanden last van hun darmen, aldus de Atletiekunie. Dit is vooral vervelend bij het lopen van een marathon, waarbij een maandenlange voorbereiding letterlijk en figuurlijk door het toilet kan worden gespoeld.

Om dit probleem te onderzoeken is een project gepland met deelnemers aan de marathon van Amsterdam. Naast de Atletiekunie participeren daarin Running2020 en de gespecialiseerde firma MyMicroZoo.

Veldonderzoek
De onderzoekers vermoeden dat de samenstelling van de bacteriën in je darmen van invloed kan zijn op het krijgen van darmklachten, je prestaties en je loopervaring.  Bij het veldonderzoek in het project Buikloop wordt een groep lopers gevolgd in de voorbereiding en uitvoering van de marathon.

Hierdoor kan een goed beeld worden verkregen van het effect van een verandering van levensstijl en bioritme op de samenstelling van deze bacteriën. Daarbij wordt meteen de invloed op je gezondheid en prestatievermogen bekeken.

Speciale metingen
Deelnemers worden in de periode juni – oktober 2017 drie keer onderworpen aan speciale metingen, uitgevoerd door het research lab van MyMicroZoo. Op deze website kun je lezen hoe dit in zijn werk gaat.

Deelname aan het project Buikloop kost je € 90, de prijs van één meting. De overige twee metingen worden je aangeboden door de projectpartners.

Tachtig
Er worden in totaal tachtig mannelijke lopers gezocht (25 en 55 jaar), die zich ingeschreven hebben voor de TCS Amsterdam Marathon op 15 oktober 2017. Hun verwachte eindtijd moet onder de 4 uur liggen. De inschrijving sluit 4 juli, en een dag later volgt de eerste bijeenkomst in Amsterdam.

 

In het septembernummer van Runner’s World (verschijnt 24 augustus) is een uitgebreid verhaal over dit onderwerp gepland.

 

Bron: Persbericht
Foto: Getty Images

Tags: