Stel je voor: je wilt drie dagen lang 25 procent meer calorieën verbranden dan je verbruikt. Je kunt dat doen door de hoeveelheid voedsel die je eet te verminderen of door meer te bewegen. Maakt het uit welke benadering je kiest? En wat is het effect op je eetlust?

Onderzoekers van de Universiteit van Ottawa hebben zich onlangs op die vragen geworpen. Hun bevindingen hebben ze gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Tien vrijwilligers probeerden beide strategieën, in willekeurige volgorde. Ze volgden ofwel eerst drie dagen lang een strak gecontroleerd dieet, of ze moesten gedurende drie dagen meer bewegen.

Na enige tijd werd er gewisseld, zodat alle vrijwilligers beide methoden hebben ondergaan. Overigens was de dagelijkse inspanning ongeveer gelijk aan een uur wandelen in een vlot tempo, dus niets geks.

Smaakte beter

Na een aantal tests gericht op de eetlust werd duidelijk dat minder eten een grotere invloed op de eetlust heeft dan meer bewegen. De proefpersonen die op dieet waren, aten de dag na de drie dagen durende experimentele periode meer voedsel tijdens een lunchbuffet. Ze meldden een grotere trek in eten en het voedsel smaakte ze beter.

Het resultaat is niet alleen verrassend omdat diëten en lichaamsbeweging verschillende effecten hebben, maar vooral omdat de uitkomst in tegenspraak lijkt te zijn met wat de meeste langetermijnstudies laten zien.

Gewichtsverlies

Extra lichaamsbeweging alleen, althans in de bescheiden hoeveelheden zoals in deze studie, leidt niet tot een significant gewichtsverlies in een periode van zes tot twaalf maanden. Bij het volgen van een dieet is dat wel zo (hoewel de resultaten meestal niet van lange duur zijn).

Wat is de verklaring voor deze schijnbare tegenstrijdigheid? Die vraag blijft vooralsnog onbeantwoord.

Ook de auteurs weten het niet goed, want zij opperen zelfs dat de resultaten pleiten tegen het simpelweg voorschrijven van een dieet om gewicht te verliezen. Mensen zouden daardoor in eerste instantie grotere honger voelen dan wanneer ze meer bewegen om een soortgelijk calorietekort te bereiken.

Combinatie

Dat laatste strookt weer met het vrij algemene advies dat de combinatie van diëten en lichaamsbeweging de beste manier is om gewicht te verliezen (en natuurlijk voor een gezond leven in het algemeen).

Door het onderzoek wordt duidelijk dat de riedel ‘elk pondje komt door het mondje’ een zeer onvolledig beeld geeft van hoe het lichaam werkt. Een uur hardlopen en het toetje laten staan zijn duidelijk twee heel verschillende uitdagingen voor lichaam en geest zijn. Welke keus maak jij?

Tekst: Alex Hutchinson