Voor hardlopers zijn koolhydraten een belangrijke bron van voldoende energie voor al je inspanningen. Kun je echter ook verslaafd raken aan suiker, een van de mogelijke koolhydraatvormen? En hoe kom je de Sinterklaasperiode dan door?

Marc Lewis is de schrijver van het boek The Biology of Desire. Hij stelt dat elke prettige ervaring kan aanzetten tot verslaving. Of een persoon daadwerkelijk verslaafd raakt aan suiker, computer­spelletjes of andere middelen, hangt grotendeels af van de individuele vatbaarheid. Mensen die vatbaar zijn voor een suikerverslaving worden vaak een 'zoetekauw' genoemd. Een klein deel daarvan zegt echt afhankelijk zijn van suiker.

Kun je een suikerverslaving overwinnen?

Een hardloopster die haar status als suikerverslaafde gemakkelijk wist af te werpen, is de Britse Tina Muir. In 2015 had Muir moeite om aansluiting te vinden bij de top en volgens haar lag dat aan haar overmatige suikerconsumptie. ‘Het was voor mij de gewoonste zaak om ’s ochtends, zodra ik wakker werd, naar de koelkast te lopen en wat chocola te eten,’ zegt ze. ‘Twee uur later sloeg de hunkering opnieuw toe en nam ik weer wat zoete snacks. Bij mijn lunch hoorde altijd een toetje, net als - natuurlijk! - bij het avondeten.’

Met de hulp van een voedingsdeskundige stelde Muir een schema samen waarbij ze nog maar eens per week een toetje mocht eten en om de dag een paar stukjes cho­cola. Muir raakte haar buikje kwijt, haar hunkering naar zoetigheid nam af en haar hardlopen verbe­terde. In 2016, tijdens de marathon van Londen, haalde ze vier minuten van haar beste tijd af en finishte ze in 2.37 uur. Hiermee kwalifi­ceerde ze zich voor de WK halve marathon.

preview for Worden kinderen druk van suiker?

Zo stil je de honger naar suiker

Om echt van een verslaving af te komen moet je zowel lichamelijk als geestelijk in actie komen. Net zoals Tina Muir kun je daarvoor de hulp inschakelen van een voedingsdeskundige, want niet alle suiker is per se slecht voor je lichaam. Samen met de expert kun je dan een plan van aanpak opstellen. Met deze tips weet je zelf het snaaien van al het zoete snoepgoed binnen de perken te houden:

  1. Kies een plan van aanpak: wil je de hoeveelheid suiker rustig afbouwen of stop je van de een op andere dag met snoepen? Beide manieren hebben voor- en nadelen. Stop je cold-turkey met suiker eten, dan kun je te maken krijgen met klachten als hoofdpijn. Gedeeltelijk afbouwen vraagt daarentegen om meer discipline van jezelf.
  2. Zeker in het begin kan het moeilijk zijn om de suikerverslaving te doorbreken. Het is goed om vooraf te bedenken dat het enkele dagen kan duren om de voordelen te ervaren. Gooi daarom niet te snel de handdoek in de ring, maar wees ook niet te streng voor jezelf. Koolhydraten in pasta, aardappelen en brood kun je prima blijven eten.
  3. Bedenk dat suikers vele vormen hebben. Wees er daarom altijd van bewust of er aan een product suiker is toegevoegd, dit kun je zien op de voedseletiketten. Woorden die eindigen op -ose (zoals glucose), -stroop (zoals fructosestroop) of -suiker (zoals melksuiker) zijn altijd een suiker.
  4. De opname van suiker in je bloed wordt geremd door vetten en eiwitten. Deze voedingsstoffen geven namelijk een verzadigd gevoel. Als je overstapt op het eten van minder suiker en juist meer vetten zal je merken dat het hongergevoel verdwijnt. Producten waar gezonde vetten inzitten zijn bijvoorbeeld: noten, avocado, zalm en lijnzaad.
  5. Een suikerverslaving heeft vaak vooral te maken met de tussendoortjes. Zorg dat je voorbereid bent op die zwakke momenten. Zo kun je bijvoorbeeld een gezond alternatief bij de hand houden voor als je wordt verleid door een ongezonde snack.
  6. Als aanvulling op de vorige tip: het is prima om af en toe te snacken. Probeer het dan alleen wel binnen de perken te houden. Zo kun je de porties klein houden of gaan voor een gezonder alternatief. Hele pure chocolade is bijvoorbeeld best gezond, daarentegen zijn melkchocolaletters wel suikerbommen.
Favoriete receptenboeken van de redactie
het runner's world kookboek
Het Runner's World Kookboek

KOPEN

Bol.com
alles wat je wilt weten over hardlopen mariska van sprundel
Alles wat je wilt weten over hardlopen| Mariska van Sprundel
Bol.com
veg jamie oliver
Veg Vegetarisch Receptenboek | Jamie Oliver
de Bijenkorf
live love run annemerel de jongh
Live Love Run | Annemerel de Jongh
Bol.com